Hieman sinilevää havaittu Ähtärin- ja Kuortaneenjärvellä - kansalaishavaintoja myös Alavuden- ja Ranta-Töysänjärveltä

Kesän ensimmäiset sinileväesiintymät on havaittu tällä viikolla ELY-keskuksen levähavainnointipisteillä Kuusiokuntienkin alueella.

Valtakunnallisilla levähavainnointipisteillä sinilevää havaittiin hieman sekä Ähtärinjärvellä että Kuortaneenjärvellä. Lämmenneet pintavedet ovat mahdollistaneet leväesiintymät kesäkuussa, kerrotaan Ely-keskuksesta.

– Kansalaisten levähavaintoja on rekisteröity kuluneen viikon aikana järvi-meriwikiin kattavasti. Kansalaisten havaintotietojen mukaan levää on esiintynyt hieman tällä viikolla myös Alavudenjärvellä. Alavuden Ranta-Töysän järvellä sinilevää on kansalaistiedon mukaan havaittu runsaasti, tiedotteessa kerrotaan.

Sinileviä esiintyy vesistöissämme luontaisesti. Olosuhteiden ollessa suotuisat sinilevät voivat aiheuttaa massaesiintymiä. Erityisesti lämmin ja tyyni sää saa sinilevän nousemaan vedenpintaan helposti havaittavaksi vihertäväksi lautaksi.

Runsastuvan sinileväesiintymän voi tunnistaa aluksi vihertävinä tai kellertävinä tikkusina, hippusina tai palleroina. Lopulta leväesiintymä voi nousta veden pinnalle levälautoiksi ja rantaan ajautuessaan se muistuttaa paksua maalia tai hernerokkaa.

Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttöä ei suositella, sillä sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien kutinaa, huimausta ja pahoinvointia. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.