Tilaajalle

Hakkuunäytöksessä esiteltiin puunkorjuuta reaaliajassa – 40 vuotta täyttävä Keitele Group kiertää maata juhlakiertuellaan

Puutuotteilla kauppaa käyvä Keitele Group järjesti 40-vuotisen toimintansa kunniaksi Juhlasavotta-nimisen hakkuunäytöksen Töysän Hakojärvellä maanantaina. Se järjestettiin Jussi Hakojärven mailla, jossa hakkuukohteena oli noin 18 hehtaarin metsäala.

– Siitä noin 2,5 hehtaarilla suoritetaan harvennusta ja loput puustosta päätehakataan. Koneet ovat olleet täällä jo noin viikon päivät, Hakojärvi kertoi.

Yleisö ja metsänomistaja saivat seurata hakkuun etenemistä myös esittelyteltasta käsin, jonne hakkuukoneen näyttö striimattiin reaaliajassa.

Tukkipuuleimikot kiinnostavat sahoja

Kuusivaltaisen kohteen hakkuutuotoksi Keitele Forestin projektipäällikkö Kimmo Viitamäki arvioi noin 2500 kiintokuutiota.

– Käytämme itse ainoastaan kuusi- ja mäntytukkeja, muut puut myymme eteenpäin, hän kertoi.

Viitamäki kertoo kiertäneensä mukana kaikissa juhlasavottakiertueen kunnissa. Koko hankinta-alueen kattava kiertue on edennyt Lapista Pohjanmaalle, josta se jatkaa edelleen Savoon ensi viikolla.

Huomenna perjantaina on Pohjanmaan kiertueen päätapahtuma Alajärven Palotorilla.

– Hyvin näissä on käynyt väkeä, esimerkiksi Pedersöressä, joka on yksi uusimmista kohteistamme, vastaavassa tapahtumassa kävi yli sata ihmistä. Ihmisistä on ollut mukavaa, kun edes jotain järjestetään näin korona-aikana.

Hakkuukohteet kiertueelle ovat Viitamäen mukaan valikoituneet ennen kaikkea saavutettavuuden mukaan.

– Tietysti hakkuukohteiden täytyy olla myös riittävän isoja, ettei koko homma ole ohi ennen kuin tapahtuma ehtii kunnolla alkaakaan, hän lisää.

Puukauppa käy nyt vilkkaana

Puukauppa on käynyt tänä vuonna ennätyksellisen vilkkaana. Puun kysyntä on nyt korkealla, samoin sitä saatava hinta.

– Tukin hinta on noussut 6–7 euroa viime vuodesta. Ensi vuoden markkinasta ei osaa sanoa vielä paljoa, mutta tukin käyttö pysynee hyvällä tasolla, Viitamäki arvelee.

Paikan päällä hakkuunäytöksessä oli myös Keitele Groupin paikallinen hankintaesimies ähtäriläinen Mikko Annala. Hänen mukaansa yhtiö on kiinnostunut ennen kaikkea mäntytukkivaltaisista uudistushakkuista.

Hankinta-alueena Annalalla on muun muassa Kihniö, Lehtimäki, Soini, Virrat ja Ähtäri.

– Hyvin käy puukauppa tällä hetkellä. Vuonna 2007 on edellisen kerran ollut näin vilkasta, hän muisteli.

Annalan paikallisella kollegalla Sami Hankaniemellä hankinta-alueena on Alavus, Jalasjärvi, Kauhajoki ja Peräseinäjoki.

Hankintaesimies Päivi Keski-Heikkilällä puolestaan on hoidossaan Alajärven, Kauhavan, Kuortaneen, Lappajärven, Lapuan ja Vimpelin alueet.

Yhtiön liikevaihto elokuussa päättyneellä tilikaudella oli 355 miljoonaa euroa.

 

Karoliina Syrjä