Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri jatkaa leviämisvaiheessa – Nyrkki poisti kotimaan matkustamiseen liittyvän suosituksen

Aluellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi kokouksessaan maanantaina Etelä-Pohjanmaan jatkavan leviämisvaiheessa.

Kahden viime viikon ilmaantuvuus on 86,5 ja tartuntoja on todettu 167 kappaletta. Tilanne on mennyt parempaan suuntaan ja rokotukset ovat edenneet.

Nyrkki poisti kotimaan matkustustamiseen liittyvän suosituksen, muita muutoksia suosituksiin ei tehty.

Menneellä viikolla todettiin 57 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on 1423.

Tartunnat tulevat nyt enimmäkseen perhepiiristä tai tuttavilta, ravintoloista, tapahtumista, kouluista ja päiväkodeista.

Epäselvien tartuntaketjujen määrä on noussut jonkin verran viime viikkoina.

Positiivisten koronatestien osuus on 1,5 prosenttia.

Karanteeniin määrättiin menneellä viikolla satoja henkilöitä, muun muassa koululuokkia, toisen asteen opiskelijoita, päiväkotilapsia ja harrastusryhmiä.

Karanteenin aikana sairastuneiden määrä oli 51 prosenttia.

Joukkoaltistumiset ovat ruuhkauttaneet tartunnanjäljitystä. Tämän vuoksi tartunnanjäljitykseen on palkattu sairaanhoitopiirin eläköityneitä työntekijöitä, jotka ovat olleet ruuhkaa purkamassa.

Nyrkki muistuttaa, että nykyisistä suosituksista tulee pitää kiinni eli maskeista, turvaväleistä, käsihygieniasta ja kontaktien välttämisestä. Tämä koskee myös kahdesti rokotettuja.

Koronatesteihin tulisi hakeutua edelleen nopeasti, jotta mahdolliset tartuntaketjut saadaan nopeasti katkaistua.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas.

Elokuussa ennätysmäärä tartuntoja

Elokuussa todettiin ennätysmäärä tartuntoja, yhteensä 363.

Eniten tartuntoja todettiin 10–19 –vuotiailla (23%) ja seuraavaksi eniten 20–29 –vuotiailla (21%) ja 30–39 –vuotiailla (16%) sekä 0–9-vuotiailla (16%).

Tässä näkyy, että eniten rokottamattomia tai yhden rokotuksen saaneita on nyt nuoremmissa ikäryhmissä.

Kaikkia 12 vuotta täyttäneitä kehotetaan hakeutumaan koronarokotukseen. Vanhemmat ja muut huoltajat suojelevat omalla koronarokotuksellaan myös perheen lapsia ja nuoria.

Koronavirusnäytteitä on sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä yli 152 000 kappaletta. Keskimääräinen viive pyynnöstä tulokseen on 17,2 tuntia.