Etelä-Pohjanmaalla ollaan taas leviämisvaiheessa – etätyösuositus voimassa kuun loppuun asti

Eilen maanantaina kokoustanut Nyrkki päätti Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin olevan jälleen koronaepidemian leviämisvaiheessa.

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on noussut jyrkästi. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on nyt 131,6/100 000.

Viime viikolla todettiin yhteensä 142 tartuntaa. Tartunnoista 63 tuli ilmi viikonlopun aikana.

Sairaalahoidon tarve on noussut voimakkaasti. Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla on nyt 11 koronapotilasta, joista pieni osa tehohoidossa. Terveyskeskuksen vuodeosastolla on seitsemän koronapotilasta.

Tartuntoja on edelleen eniten rokottamattomilla. Sairastuneita on kaikissa ikäryhmissä.

Nyrkki vetoaa maakunnan asukkaisiin, että koronatestiin hakeuduttaisiin matalalla kynnyksellä. Näin tartuntaketjut saataisiin pysäytettyä mahdollisimman tehokkaasti ja tilanne rauhoittumaan.

Huolestuttavan tilanteen johdosta Nyrkki antaa maakuntaan etätyösuosituksen, joka on voimassa lokakuun loppuun saakka.

Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestämään mahdollisimman pienimuotoisesti.

Menneellä viikolla todettiin 142 uutta koronavirustartuntaa, mikä on jälleen suurin viikkotason määrä koko pandemia-aikana. Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 112.

Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 1866. Niistä suurin osa on edelleen perhepiirin tartuntoja, mutta tartuntoja tuli myös muista sosiaalisista kontakteista sekä työpaikoilla ja sote-yksiköissä.

Noin 13 prosentissa tartunnoista tartunnanlähde jäi epäselväksi.

Positiivisten koronatestien osuus on noussut edelleen ollen nyt 4,5 prosenttia.

Sairastuneista 62 prosenttia oli jo karanteenissa tartunnan tullessa ilmi.

Etelä-Pohjanmaalla 70,8 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen rokotuksen ja 62,4 prosenttia myös toisen rokotuksen. Koko Suomessa vastaavat luvut ovat 74,7 prosenttia ja 66,5 prosenttia.

Koronavirusnäytteiden määrä on lisääntynyt. Viime viikolla otettiin yhteensä 3209 näytettä eli keskimäärin 358 näytettä per päivä. Keskimääräinen viive pyynnöstä tulokseen on 13 tuntia.