Uutiset

Ensimmäiset sinilevähavainnot tehty valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla

Lemmikin ei ole turvallista uida vedessä, jossa on havaittu sinilevää. Kuva: Evidensia Eläinlääkäriasemat
  • Viiskunta

Viikolla 25 havaittiin Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen levähavainnointipisteillä kesän ensimmäiset viralliset sinileväesiintymät.

Sinilevää on havaittu kuluvan viikon aikana hieman Ähtärinjärvellä Ähtärinrannan koulun ja Suninsalmen havaintopisteillä sekä Perännejärven Peränteen venevalkaman vakituisella havaintopisteellä.

Ähtärin ympäristösuojelutoimisto raportoi Ähtärinjärvellä kahdesta sinilevähavainnosta Ähtärinsalmella ja Karvalahdella. Levää kohteissa havaittiin hieman.

Kansalaisten sinilevähavaintoja on raportoitu kuluneen viikon aikana muun muassa Alajärven Valkealammelta hieman sekä Lappajärven Ylipään uimarannalta runsaasti.

Levähavaintoja voi ilmoittaa Järviwikiin (www.jarviwiki.fi) tai leväpuhelimen numeroon 0295 027 990.

Leväseurannan havainnot kertovat sinilevätilanteen kyseisenä ajankohtana vain havainnointipisteellä, jolloin levätilanne eri puolilla järveä saattaa vaihdella.

Sinileväesiintymät ovat usein peilattavissa ajankohtaisiin säähavaintoihin. Esimerkiksi tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan.

Lisäksi runsaiden sateiden myötä vesistöihin valuvat ravinteet luovat leville otolliset lisääntymisolosuhteet.

Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttöä ei suositella, sillä sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien kutinaa, huimausta ja pahoinvointia.

Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli