Ensi viikolla vietetään teemaviikkoa, joka kannustaa kasvisten käyttöön – mukana neljä alakoulua Viiskunnan levikkialueelta

Kaappaa kasvis! -viikkoa vietetään 21.–27. syyskuuta Etelä-Pohjanmaan alakouluilla jo kymmenettä kertaa.

Teemaviikkoa vietetään maakunnan alueella 27 alakoulussa ja siihen osallistuu yli 2800 oppilasta.

Viiskunnan levikkialueelta mukana ovat Iivarin koulu Alavudelta, Leppälänkoulu Kuortaneelta sekä Myllymäen koulu ja Otsonkoulu Ähtäristä.

Viikko sai alkunsa vuonna 2010, kun Etelä-Pohjanmaalla kiinnitettiin huomiota lasten ylipainoon ja niukkaan kasvisten syöntiin Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelman 2D-hankkeen aikana.

Kotimaiset kasvikset ry:n Terveyttä kasviksilla -hankkeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Terveyden edistämisen yksikön tavoitteena oli luoda vuosittainen viikko, joka kannustaa koululaisia kasvisten syöntiin.

Kasviksia syödään liian vähän

Kasviksia, hedelmiä ja marjoja syödään Etelä-Pohjanmaalla edelleen niukasti. Vuoden 2017 kouluterveyskyselyn perusteella lähes 40 prosenttia Etelä-Pohjanmaan 4. ja 5. luokan oppilaista ei syö kasviksia, hedelmiä tai marjoja päivittäin.

Myös aikuisten kasvisten käytössä on parantamisen varaa. Vuoden 2017–2018 FinSote-tutkimuksen mukaan Etelä-Pohjanmaan aikuisväestöstä yli 60 prosenttia ei käytä tuoreita kasviksia päivittäin.

– Makumieltymykset ja ruokailutottumukset kehittyvät varhain ja säilyvät usein aikuisuuteen saakka. Tämän vuoksi lapsena on hyvä oppia syömään kasviksia monipuolisesti, kertoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kehittämissuunnittelija, ravitsemusterapeutti Riikka Suorajärvi–Bron.

Kuusi kourallista päivässä

Kaappaa kasvis! -viikon tavoitteena on kannustaa alakoululaisia tutustumaan erilaisiin kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin sekä syömään joka päivä kuusi kourallista kasviksia.

– Tavoitteeseen pääsee helposti, kun joka aterialla syödään kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Mukaan lasketaan vihannekset, juurekset, sienet, marjat ja hedelmät niin raakoina, kypsennettyinä kuin ruoan joukossa, kertoo Suorajärvi–Bron.

Teemaviikolla alakoulujen luokat kilpailevat siitä, mikä luokka syö viikon aikana eniten kasviksia.

Oppilaat merkitsevät keräilykortteihin päivän aikana syödyt kasvisannokset. Oppilaiden kasvisannosten keskiarvo merkitään luokan tulostauluun ja viikon päätteeksi palkitaan koulun voittajaluokka.

Teemaviikon materiaalit antavat myös ideoita, miten opettajat, ruokapalveluhenkilökunta ja vanhemmat voivat innostaa lapsia kasvisten käyttöön.

Kouluruokailun yhteydessä ruokapalveluhenkilökunta merkitsee julisteeseen kouluruoan sisältämät kasvikset ja opettajat voivat huomioida kasvisteeman osana muuta opetusta.

Muistuttaa kasvisten käytön tärkeydestä

Osallistuminen teemaviikolle on kouluille maksuton. Materiaalikustannuksista ja käytännön toteutuksesta vastaa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikkö Aksila.

– Viikko on lyhyt aika saada aikaan pysyviä muutoksia koululaisten ruokailutottumuksissa, mutta sen toivotaan muistuttavan vuosittain kasvisten käytön tärkeydestä, Suorajärvi–Bron toteaa.