Tilaajalle

Emilia Rantasen kirjallisuusessee ylsi Pikku-Finlandia -kilpailun finaaliin

Kuortaneen lukion abiturientti Emilia Rantanen, 18, kirjoitti kirjallisuusesseen, joka eteni Pikku-Finlandia -kilpailun finaaliin kuuden muun joukkoon. Voitto meni Tampereen Kalevan lukion Pyry Vaismaalle, joka sai palkintonsa Kirjamessuilla.

Menestys vakuutti Emilia Rantasen siitä, että hyvästä kirjoitustaidosta voi olla paljonkin hyötyä elämässä.

Äidinkielen opettajain liitto järjesti Pikku-Finlandia -kirjallisuusesseekilpailun tänä vuonna 35. kerran.

Rantanen innostui osallistumaan kilpailuun äidinkielenopettajansa Risto Pulkkisen kannustuksesta.

– Olin lukenut Täällä Pohjantähden alla ensimmäisen osan keväällä ja yllättynyt siitä positiivisesti. Kirjallisuusesseetä mietittyäni päätin lukea trilogian loppuun ja kirjoittaa sen pohjalta. Historia on aina kiinnostanut ja samalla voin valmistautua yo-kirjoituksiin. Näkökulman päättäminen oli kuitenkin vaikeaa. Lopulta se sitten löytyi. Romaaneissa näkynyt ihmisten pahuus ja syyt niiden takana liikuttivat ja niiden pohtiminen oli mielenkiintoista. Siitä kohosi esseeni aihe: Kaiken takana on ihminen.

 

Emilia Rantanen luonnehtii kirjoittamista elämäntavakseen, jota nyt vain aika rajoittaa.

– Vaikka en ehdi kirjoittaa niin paljon kuin haluaisin, luen joka päivä. Olen kiitollinen vanhemmilleni siitä, että minulle on luettu ja kannustettu lukemaan mahdollisimman paljon. Mikään muu ei ole yhtä paljon vaikuttanut kirjoittamiseeni. Tällä hetkellä saan kirjoittamalla myös nollattua päätäni koulujutuista ja muusta stressaavasta, hän sanoo.

– Päälajini on pitkä proosa ja yleensä kirjoitan nuoren aikuisen maailmaan liittyvää tekstiä.

Ylioppilaskirjoituksiin Rantanen suhtautuu rauhallisesti, vaikka pyrkiikin hyvään tulokseen, sillä se vaikuttaa jatko-opintoihin pääsyssä. Keväällä hänellä on vielä neljä ainetta kirjoitettavanaan.

– Koetilanne ei enää jännitä. Toki edessä on vaikeita aineita, joten lukulomalla joutuu tekemään paljon töitä, mikäli mielii pärjätä.

 

Kirjoittamisen hän ottaa vakavasti ja se liittyy hänen tulevaisuuden suunnitelmiinsakin. Viestintä monipuolisena alana kiinnostaa häntä, koska siinä kirjoittamisen voi yhdistää mediaan ja ihmisiin vaikuttamiseen. Esimerkiksi Viiskuntaan hän on kirjoittanut juttuja 15-vuotiaasta lähtien ja viime vuodesta lähtien nuortenlehti Nuottaan.

– Tiestysti olisi hienoa, jos joskus saisin kustannusopimuksen kirjalleni. Tiedän kuitenkin, että kirjailijan ura ei tuo leipää pöytään, ellet sitten ole Finlandia-voittaja tai muuten vain bestselleristi vuodesta toiseen.

Lisää aiheesta