"Armeijasta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti"

Puolustusvoimien Pohjanmaan aluetoimiston järjestämiin kutsuntoihin osallistui Alavuden seurakuntatalolla viime keskiviikkona noin 110 nuorta miestä, joilla on armeija edessään. Heistä valtaosa, noin 80 nuorta, oli saapunut paikalle Alavudelta ja loput noin 30 Töysästä.

Kutsuntaupseeri, luutnantti Harri Kevari arveli, että mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, astuu kutsuntoihin osallistuneista nuorista miehistä palvelukseen kolmen vuoden sisällä yli 80 prosenttia.

-Loput astuvat palvelukseen myöhemmin tai eivät ollenkaan. Syynä voi olla esimerkiksi terveydentila, uskonto tai vakituinen ulkomailla asuminen, toteaa Kevari.

Kutsunnoissa määriteltiin asevelvollisten palveluskelpoisuus, palvelukseen astumisen ajankohta ja palveluspaikka. Palvelusajan pituutta, aselajia tai koulutushaaraa ei vielä määritelty.

Aluetoimistoilla on omat maavoimien esikunnan antamat kiintiöt määrättyihin puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen palveluspaikkoihin. Kevarin mukaan Alavudelta ja Töysästä asevelvollisuutta voi lähteä suorittamaan Kajaaniin, Niinisaloon, Keuruulle, Kauhavalle tai Dragsvikiin.

-Käytännössä valtaosa aloittaa asepalveluksen kuitenkin Kajaanissa, sillä esimerkiksi suositussa Keuruun varuskunnassa aloituspaikat ovat rajussa laskussa. Kauhavalle puolestaan otetaan viimeinen ikäluokka sisään tammikuussa 2014. Sen jälkeen sinne ei enää pääse.Lue muun muassa töysäläisten Toni Tullilan ja Janne Kallioniemen mietteitä tulevasta asepalveluksesta tiistain Viiskunnasta.