Tilaajalle

Annalan maalauksia ja Rintalan valokuvia Harrissa – Juha Jokiahon toive on, että taiteilijasta tehtäisiin vihdoin kirja

Tuurin koulun johtaja, taideaineita kansalaisopistossa opettava Juha Jokiaho esittelee ylpeänä taidehuutokaupoista hankkimiaan Matti Annalan maalauksia Harrissa. Kokoelmaa on taiteen ystävälle kertynyt pääkaupunkiseudulta, jossa Annala asuikin elämänsä varrella.

– Paljon on taiteilijan maalauksia liikkeellä varsinkin pääkaupunkiseudulla. Hän nimittäin maalasi parhaimpina aikoinaan noin 50 teosta vuodessa.

Annalan taiteen ystävä laskee omistavansa toistakymmentä maalausta. Joukossa on helmiäkin, kuten Pariisin opintomatkalta maalattu kaupunkinäkymä vuodelta 1928.

Alavuden joululehteä toimittava Jokiaho paljastaa pistävänsä joka vuosi Annalan maalauksen kanteen. Tänä vuonna sitä tunnelmoi aidattu mökkimaisema.

Näitä Jokiahon kokoelmissa olevia ja monia muita maalauksia pääsee ihailemaan Harrin taidekeskukseen aina 12. joulukuuta saakka. Teoksia on seinillä kaikkiaan lähes 50.

Annalan kultakausi

Annalan luomia muotokuvia ja maisemia on Harriin kerätty yksityisistä kokoelmista. Annalan kultakauden teoksia syntyi juuri 20–30-luvuilla, jota muun muassa Pariisin työ edustaa.

– Siveltimen jälki vaihtui 40–50-luvun töissä. Täällä sen huomaa, kun tarkastelee eri vuosilukujen töitä.

Pariisi oli taiteen mekka ja opintomatkan vaikutukset näkyivät Jokiahon mukaan Annalan matkan jälkeisessä taiteessa. Myös hänen taiteilijaystävänsä Arvi Mäenpää etsi ideoita samasta taidekaupungista.

– Annalan taide oli vakavampisävyisempää. Parhaimmillaan Annala oli henkilökuvissaan. Hän maalasi myös paikallisia maisemia ja työkuvauksia.

Annalan töitä toi näyttelyyn myös Matti Vartia, Annalan vävypoika.

– 30 niitä taitaa olla täällä ja vielä jäi vähän kotiinkin. Annala oli vaatimaton ja leppoisa mies, Vartia toteaa.

Annala kuoli 1950-luvun lopulla eikä hän ehtinyt taiteilijaan oikein tutustua. Myöhemmin hän on valokuvannut Annalan töitä.

Juha Jokiahon haaveena on pitkään ollut saada kaupungille kirja Matti Annalasta. Sitä kun ei ole vieläkään tehty.

– Asiaa kannattaa pitää vireillä.

Isä Rintala myös Harrissa

Annalan näyttelyn yhteydessä on myös alavutelaisen valokuvaajan Jussi Rintalan valokuvia. Hänen pojallaan luontokuvaaja Seppo Rintalalla oli näyttely Harrissa vuonna 2019.

– Silloin tuli vahingossa puheeksi Annalan tuleva näyttely ja mainitsin isäni tunteneen taiteilijan. Itseasissa he tekivät paljon yhteistyötä ja vaikuttivat toistensa ilmaisuun.

Rintala kuvasi Annalalle henkilöitä ja maisemia, joista taiteilija maalasi teoksiaan.

Jussi Rintalan valokuvat sopivat siis hyvin Annalan maalausten kylkeen. Esillä on 15 vedosta Jussi Rintalan valokuvaamista muotokuvista. Siellä on myös suloinen kuva turkishattuisesta hiihtäjäpojasta, joka paljastuu nelivuotiaaksi Sepoksi.

– Isän kuvissa näkyy läheinen kontakti ihmisiin. Kuvattavat ovat rentoja. Hän osasi lähestyä kuvattavaa.

Poika kuvassa hangen päällä

Rintalan mukaan Jussi ei tehnyt sitä hypnotisoimalla tai keskustelemalla, vaan hän pyysi seuraamaan katsella kättään ja näpsi samalla kuvia.

Seppo Rintala muistaa kuvan ottohetken. Isä nosti hänet hankikinoksen päälle, ettei tarvinnut kyykistyä. Kuva on otettu Kirkkojärven jäällä, johon oli aurattu kenttää.

– Sain isältä jo varhain valokuvausopit, sillä olin paljon hänen valokuvausliikkeessään lapsena. Kehitin ensimmäiset kuvani jo ennen kouluikää.

Seppo Rintalasta tuli luontokuvaaja, joka kuvaa enimmäkseen lintuja. Joutsenet ovat kuvissa pääosassa.

 

Minna Hiironen