Alavus palauttaa karhuvaakunan – ja vaihtaa nimensä

Alavuden kaupunki aikoo vaihtaa nimensä. Samassa yhteydessä kaupungin vaakunaksi vaihdetaan kuntaliitoksessa käytöstä poistunut Alavuden karhuvaakuna.

– Kaupungille on tullut vuonna 2013 tapahtuneen kuntaliitoksen jälkeen paljon palautetta siitä, että alavutelaiset haluavat vanhan vaakunan takaisin, kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää kertoo.

Hänen mukaansa asiasta on tullut palautetta paljon enemmän kuin kaupungin virkamies- tai luottamusmiesjohto osasi etukäteen kuvitella. Palautteen määrä ei ole myöskään vuosien saatossa vähentynyt – pikemminkin päinvastoin.

Kaupunginhallitus käsittelee nimen ja vaakunan vaihtamista kokouksessaan tänään maanantaina. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Lasse Anttilan mukaan asia päätettiin tuoda hallituksen käsittelyyn pikavauhtia.

– Viimeinen pisara oli viime viikolla avattu karhuvaakunaa koskeva kuntalaisadressi, joka keräsi muutamassa päivässä lähes 9000 allekirjoitusta, Anttila kertoo.

Alavuden ja Töysän kuntaliitoksen yhteydessä sovittiin, että uuden liitoskunnan nimeksi tulee Alavus ja vaakunana on entisen Töysän kunnan vaakuna. Karhuvaakunan palauttaminen vaatiikin kuntaliitosasiakirjojen muuttamista.

– Olemme neuvotelleet asiasta valtuustoryhmien kesken ja tulleet siihen tulokseen, että vaakunan vaihto edellyttää myös kaupungin nimen muuttamista, Anttila kertoo ja jatkaa, että kaikki valtuustoryhmät ovat asian takana.

Siitä valtuustoryhmien kesken, ja osin niiden sisälläkin, on ollut erimielisyyttä, pitääkö kunnan uuden nimen olla Töysä vai Tuuri.

Anttilan mukaan enemmistö valtuutetuista näyttäisi oleva Tuurin kannalla. Anttila itse kannattaa nimeksi Töysää, sillä hänestä olisi epäilyttävää käyttää kunnan nimenä Tuuria, jonka moni suomalainen yhdistää samannimiseen tv-ohjelmaan. Päätös nimestä tehdään seuraavassa valtuuston kokouksessa.

Nimimuutos on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian. Kaupungin johto on käynyt alustavia neuvotteluja kaikkien suurimpien eduskuntapuolueiden kanssa, jotta tuore pääministeri ottaisi nimenmuutoksen hallituksen käsittelyyn mahdollisimman pian parin viikon päässä olevien eduskuntavaalien jälkeen.

– Toivottavasti voimme ottaa uuden nimen käyttöön viimeistään juhannuksena, jotta pääsen avamaan perinteiset Ryskööt Töysän tai Tuurin kaupunginjohtajana, Ala-Mäenpää toteaa.

Karhuvaakuna palautetaan kaupungintalon seinään heti, kun myös valtuusto on käsitellyt asian.

 

Lisäys 1.4. klo 22.00: Hyvää aprillipäivää ja kiitos kaikille uutisen jakaneille ja siitä sosiaalisessa mediassa tykänneille!