Tilaajalle

Alavus kunnostaa leikkipuistojaan. Turvallisuus on avainasemassa

Moni Petäjäpuistossa Alavudella liikkunut hieraisi pari viikkoa sitten silmiään, kun huomasi puistossa olleiden leikkivälineiden kadonneen.

Metsän keskellä olevaan puistoon ei tule enää jatkossa leikkivälineitä vaan kaupungin tarkoituksena on ylläpitää sitä puistoalueena, jonne tulee muun muassa grillikatos.

Muutaman sadan metrin päässä Talonpojantien varressa oleva, niin ikään Petäjäpuistoksi kutsuttava leikkipuisto sen sijaan saa uuden leikkivälineen. Uusia leikkivälineitä on jo tullut tai on suunnitelmien mukaan tulossa monille muillekin leikkikentille.

– Leikkikentien kunnostus on parhaillaan menossa ja sitä jatketaan marraskuun alkuun asti, kaupungin vastaava puistotyön johtaja Sanna Karhu kertoo. Työ jatkuu vielä keväällä.

Maalia, korjauksia ja uusia välineitä

Petäjistöntien päässä olevan leikkipuiston lisäksi pari muutakin kaupungin leikkikenttää muutetaan puistoiksi. Myös Vienolanpuisto Töysässä on purku-uhan alla, sillä se sijaitsee lähellä vesistöä eikä maa-alue ole kaupungin omistuksessa.

– Alavuden kaupungilla ei ole tarkoitus vähentää leikkikenttiä vaan päinvastoin lisätä leikkikenttien uutta ilmettä ja toimintoja, Karhu sanoo.

– Kannattaa panostaa niihin leikkikenttiin, jotka sijaitsevalla hyvällä ja turvallisella paikalla ja käyttö on suurta.

Lähes kaikissa kaupungin leikkipuistoissa tehdään jonkinlaisia kunnostustöitä. Tavallisimmin kyseessä on leikkivälineiden huolto, korjaus ja maalaus. Uusiakin leikkivälineitä tulee useisiin puistoihin.

Myös yleiseen siisteyteen kiinnitetään huomiota.

Kuntoa ja käyttöä seurataan jatkuvasti

Kaupungin puistotoimen työntekijät seuraavat leikkikenttien käyttöä ja kuntoa viikoittain. Esimerkiksi ilkivaltaan pyritään puuttumaan heti.

Virallisia leikkikenttätarkastuksia tehdään vuosittain. Niitä voivat tehdä vain Viherympäristöliiton leikkipaikkatarkastajan pätevyyden saaneet henkilöt. Alavuden kaupungilla heitä on viisi.

Sanna Karhu muistuttaa, että leikkikenttien turvallisuuteen pitää kiinnittää huomiota jo niitä perustettaessa. Hän ei pidä järkevänä ripotella leikkikenttiä kilometrin päähän toisistaan, jos niiden ylläpitoon ei ole varauduttu.

– Esimerkiksi Seinäjoen kaupungilla on leikkikenttiä yleisillä alueilla 31 kappaletta, Karhu kertoo. Alavudella niitä on lähes yhtä monta.

Uuden leikkikentän rakentaminen ei ole halpaa. Esimerkiksi leikkikenttä, jossa on kahden istuttava keinu, liukumäki, jousikeinut ja hämähäkkikeinu maksaa töineen lähes 15 000 euroa.

 

Leikkikentille tehtäviä toimenpiteitä

  • Korjaus ja maalaus: Pyhäjärvenpuisto, Hattulan leikkipuisto, Rantapuisto (Riahula), Paavonpuisto, Pukkihaanpuisto 2, Pukkihaanpuisto, Ojalankankaanpuisto, Kenttäpuisto
  • Välineiden huolto: Terhonpuisto, Tapaninpuisto
  • Yleinen siistiminen: Härköspuisto, Saurakallio, Kirkkopuisto
  • Hiekkalaatikon poisto: Luomanpuisto, Ojalankankaanpuisto, Kenttäpuisto
  • Uusi leikkiväline tai leikkivälineitä: Paimenpuisto, Petäjäpuisto II (Talonpojantie 1), Rantapuisto 2 (Haukikujantie 2), Mäkipuisto, Tervahaudanpuisto, Aseman leikkipuisto, Junapuisto, Hemmingin puisto, Koskimaanpuisto
  • Leikkikentän purku: Liipparinpuisto (tilalle penkit, ylläpidetään puistoalueena), Hatanpäänpuisto (maisemoidaan nurmialueeksi), Petäjäpuisto (grillikatos, tuolit, pöydät, mahdollisuus pihapeleille, ylläpidetään puistoalueena)
  • Purku-uhan alla: Vienolanpuisto (sijaitsee vesistön läheisyydessä eikä maa-alue ole kaupungin)
  • Uudet leikkikentät: Eevanmetsä, Kuusipuisto, Koskimaanpuisto