Alavudella pilotoidaan uutta älyhavainnointijärjestelmää ikäihmisille ja heidän omaisilleen

Alavuden kaupunki ja Caruna tarjoavat uutta Howz-havainnointipalvelua käyttöön vanhuksille ja heidän lähiomaisilleen ilmaiseksi kahden vuoden ajan. Palvelua pilotoidaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa, ja se sopii erityisesti sellaisille vanhuksille, joiden lähiomaiset asuvat kaukana eivätkä pääse päivittäin käymään läheisensä luona.

Caruna on lahjoittanut Alavuden kaupungille 15 kappaletta Howz-älyhavainnontijärjestelmiä, jotka Alavuden kaupunki luovuttaa edelleen Kuusiolinna Oy:n Alavuden ikäihmisten sekä kotipalvelun asiakkaiden käyttöön.

Havainnointijärjestelmä tarjoaa ikäihmisille ja heidän läheisilleen kahdeksi vuodeksi ilmaisen lisäturvan, jonka avulla pystyy helposti seuraamaan, että ikäihminen liikkuu ja toimii kodissaan normaalisti.

– Vanhusten hyvinvoinnin kehittämiseksi kaivataan ratkaisuja, joilla saadaan tietoa, että yksin asuvien ikäihmisten kodeissa on normaalia liikehtimistä päivittäin. Esimerkiksi, jos kodissa ei ole havaittu pitkään aikaan liikettä, voidaan tarvittava apu havaita ja saada nopeammin paikalle. Palvelu tuo ennen kaikkea lisäturvaa kotona asuvalle ikäihmiselle sekä hänen lähipiirilleen, toteaa avopalvelujen palvelukoordinaattori Kirsi Ylinen Kuusiolinna Terveydestä.

– Olemme todella kiitollisia Carunalle ja Alavuden kaupungille siitä, että saamme mahdollisuuden olla mukana kehittämässä ikäihmisten palveluita innovatiivisin keinoin, hän jatkaa.

– Howz sopii ikäihmisille ennen varsinaista kotihoidon asiakkuutta. Palvelu on asiakkaille ja heidän läheisilleen ilmainen. Alavuden kaupunki ja Caruna haluavat kahden vuoden kokeilujakson ajan tukea ikäihmisten asumista kotona sekä kuntia vanhustenhuoltotyössään, Carunan viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Anne Pirilä kertoo.

Howz-järjestelmää pilotoidaan aluksi muutamien ikäihmisten avopalveluiden valitsemien asiakkaiden kanssa. Pilottijakso on ilmainen, mutta toimiakseen se tarvitsee internetyhteyden ja modeemin, jotka jäävät asiakkaalle maksettavaksi.

Havainnointipalvelu perustuu peruspakettiin kuuluvaan liiketunnistimiin ja sensoreihin sekä keskusyksikköön, jotka asennetaan asiakkaan kotiin.

Keskusyksikkö on keskeinen osa järjestelmää, sillä se lähettää internetin välityksellä sensoreiden tietoa Howzille. Järjestelmässä ei ole kameraa, eikä sen käyttäminen vaaranna yksityisyyden suojaa. Järjestelmä ei toimi kodin seinien ulkopuolella.

Palvelua testataan Alavudella alkukevään aikana.