Tilaajalle

”Ajattelin, että kun koulut alkavat, niin ongelma loppuisi, mutta olin väärässä” – Kuortaneen viikonloppuöiden meteli ja moottorin pärinä on saanut Nita Ranta-Knuuttilan jo muuttomietteisiin

Vahvasti on jo välillä näyttänyt siltä, että kuortanelainen Nita Ranta-Knuuttila saattaa pian pakata muuttokuormaa.

Vika ei ole vuokranantajassa, eikä vika ole vuokra-asunnossa. Syy on metelöinnissä, ja meteliä aiheuttavat erilaisten moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettajat.

Ranta-Knuuttila asuu aivan Kuortaneen keskustassa, Keskustien varrella.

– Yleensä mopoilla metelöidään eniten, mutta joskus paikalla on myös traktoreita tai autoja tai kumpiakin. Autot ja traktorit oikeastaan vain liikkuvat paikasta toiseen, kun taas mopoja huudatetaan ja poltetaan kumia ihan huvikseen. Joistakin autoista soitetaan musiikkia joskus niin lujalla äänenvoimakkuudella, että ikkunat helisevät, hän selvittää.

– Eniten metelöintiä on viikonloppuisin, iltaisin ja öisin, ja pisimmillään melua kestää kello kolmeen–neljään saakka aamuyöllä. Joskus myös viikon arkipäivinä tätä tapahtuu, mutta silloin ei toki niin myöhäiseen kuin viikonloppuisin. Minun asunnostani on näkymä suoraan Keskustielle ja kauppakeskukseen päin, joten mopoilijat ovat kuin suoraan ikkunani alla.

Ranta-Knuuttilan havaintojen mukaan meteliä aiheuttavien henkilöiden määrä vaihtelee paljon.

– Viisi–viisitoista henkilöä olen nähnyt paikalla yhtä aikaa, mutta porukan koko vaihtelee aika nopeaan tahtiin, kun he ajelevat ympäri kylää. Autojen kyydissä on usein viikonloppuisin useampi kuin yksi tai kaksi henkilöä.

Hän muutti Kuortaneelle elokuun alussa tänä vuonna, opintojensa vuoksi.

– Meluongelma ilmeni ihan heti kun olin muuttanut. Ajattelin, että kun koulut alkavat, niin ongelma loppuisi, mutta olin väärässä.

Koulujen aloitettua lukukautensa hän lähetti asiasta viestin niin Kuortaneen yläasteelle kuin lukioon.

– Yläasteelta vastattiin ja sanottiin, että asiasta on puhuttu koululla, mutta että minun tulisi ”syyttää” mieluummin lukiolaisia, sillä he ajavat heidän mielestään mopoilla enemmän. Itse en tiedä miten asia oikeasti on, koska en tunne näitä mopoilijoita, enkä tiedä, missä kouluissa he käyvät.

Ranta-Knuuttila on iältään 27-vuotias, joten tottahan hänellä on oma nuoruus hyvin muistissa.

– Minulla on myös itselläni ollut mopo, on ollut kevytmoottoripyörä ja on ollut moottoripyörä, joten tiedän, että on kivaa ajella ja hengailla kavereiden kanssa kylillä. Seinäjokeen nähden tämä meno Kuortaneella on kuitenkin jotain aivan käsittämätöntä. Kyllä tämä ottaa hermoon todella paljon, ja olo tuntuu avuttomalta.

Hän on silti ehtinyt jo miettiä pehmeitäkin lähestymistapoja, ainakin puolileikillään.

– Heitinkin jo vitsillä, että menen ensi kerralla mukaan ajeluille tai pyydän heitä pullakahveille. Ehkä mopoilijat osaisivat kunnioittaa minua ja muita keskustan asukkaita, jos heillä olisi jonkinlainen henkilökohtainen side lähialueen asukkaisiin ja näkemys siitä, miten paljon he todella aiheuttavat häiriötä käytöksellään.

Kun Nita Ranta-Knuuttila teki Facebook-päivityksen metelöintiongelmasta, muutama nuori kommentoi sitä, ja hänen mukaansa ihan asiallisesti.

– Eräs heistä lupasi olla kunnolla moponsa kanssa.

Poliisille Ranta-Knuuttila on soittanut metelin vuoksi kahtena eri viikonloppuna.

– Jälkimmäisellä kerralla soitin kahdesti, kun tilanne ei rauhoittunut yhtään. En ole koskaan nähnyt, että poliisit olisivat tulleet paikalle, mutta kerran kuulin jo melkein unessa ollessani jonkun huutavan, että ”kytät tulee”. Sitten mopot käynnistyivät ja mopoilijat lähtivät karkuun.

Ylikonstaapeli Jari Myllymäki Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, että kesän ja alkusyksyn aikana poliisi on saanut eri puolilta pohjalaismaakuntia ”aivan valtavasti” yhteydenottoja häiritsevästä ajelusta.

– Kyse on nimenomaan häiritsevästä ajotavasta ja epäkuntoisista kaksipyöräisistä lähtevästä häiritsevästä äänestä. Kokoontuminen sinänsä ei häiritse, eikä se ole mikään ongelma, mutta häiritsevä ajotapa on. Näistä asioista tulee yhteydenottoja poliisille koko ajan.

Komisario Timo Välimäki vastaa Pohjanmaan poliisilaitoksen kameravalvontatoiminnoista.

– Valvonnasta pitää ennalta ilmoittaa, ja tästä syystä katukuvassa eri paikkakunnilla on poliisin tekemästä kameravalvonnasta kertovia kylttejä.

Kameroilla on Välimäen mukaan ennalta estävä vaikutus, myös monenlaisiin rikoksiin. Lisäksi niistä on hyötyä jälkikäteen rikosten tutkinnassa.

– Kunnat kustantavat kamerat ja poliisi kustantaa käytön ja henkilöstön.

Ei asia ole vieras Kuortaneen kunnallekaan.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Anne Haapa-aho (kesk.) pohti viimeksi pidetyssä kunnanvaltuuston kokouksessa, että häiritsevälle ajelulle keskustassa olisi tehtävä jotakin.

Hän viittasi niin mahdolliseen kameravalvontaan kuin siihen, tulisiko mopoilevan nuorison ajoharrastusta varten varata tai osoittaa erillinen alue.

– Kunnanhallitus ei ole vielä kokoontunut valtuustokokouksen jälkeen, joten asiat eivät ole edenneet. Viime valtuustokaudella oli pohdittavana kameravalvonnan hankinta Keskustielle, mutta keskustelun jälkeen asia ei edennyt kunnanhallitukselta, sillä investointi arvioitiin kunnalle liian kalliiksi.

– Teimme sen sijaan uudet nuorisotilat kauppakeskus Kuurnan alakertaan, ja ne on tarkoitettu palvelemaan isoakin käyttäjäjoukkoa.

Hänestä olisi hienoa, jos mopoajeluille löytyisi oma alueensa.

– Toki mietin, jatkuisiko silti pörinä Keskustiellä.

Haapa-aho täsmentää, että kokoontuminen sinänsä ei ole ongelma.

– Ja onneksi meillä on kokoontuvia nuoria, mutta ongelman aiheuttaa lähinnä öinen häiriökäyttäytyminen. Uuden S-marketin tultua ongelma siirtyi sen parkkialueelle, mutta nyt häiriökäyttäytymistä on myös kauppakeskus Kuurnan parkkipaikalla. Pääsääntöisesti tätä ongelmaa aiheuttavat ovat kuortanelaisia nuoria, joskus heitä saapuu muualtakin, ja joskus mukana on myös nuoria aikuisia.

Kuortaneella on häiritsevää ajelua ollut aiemmin myös S-marketin pihapiirissä.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan kaupallisella johtajalla Jari Palolla on tuntuma, että metelöinti on pahimmista ajoista rauhoittunut.

– Vartijan palveluita käytämme, ja sillä saa aina tilannetta rauhoitettua.

– Siellä sun täällä vastaavaa ongelmaa on ilmennyt, ja ehkä Kuortane ja Kauhajoki ovat ne kaksi eniten esillä ollutta kauppapaikkakuntaa, mutta eivät ne toki ainoita ole. Valitusten viriäminen on kiinni siitäkin, kuinka lähellä kauppaa on asutusta.

Palo pohtii, että pitäisihän nuoria ymmärtääkin.

– Mutta kun pärinää on aamuyöstä, se on ympäristölle kohtuullisen raskasta.

Reijo Heikkilä