Tilaajalle

100-vuotias MTK Alavus juhlii paineiden keskellä - ”Uskallamme sanoa tuottavamme ruokaa suomalaisille”

Vaikka maataloustuottajat taistelevat tällä hetkellä monenlaisten paineiden keskellä, MTK Alavus ry:n väki kokoontuu 100-vuotisjuhliinsa ylpeänä järjestöstään.

– Näin kauan olemme pystyneet pitämään järjestöä kasassa. Maatilojen järjestäytymisprosentti Alavudella on 97. Uskallamme sanoa tuottavamme ruokaa suomalaisille, toteavat yhdistyksen puheenjohtaja Jari Sippola ja sihteeri Matti Salo.

Tilojen määrä on kymmenen viime vuoden aikana laskenut sadalla ja on nyt 283. Henkilöjäseniä on 692, mikä on 330 vähemmän kuin vuonna 2011.

Tilakoot ovat kasvaneet ja tahti tuntuu vain kiihtyvän. 10–30 hehtaarin tila ei enää elätä.

– Sukupolvenvaihdoksia tehdään 1–3 vuodessa, joka vuosi ei yhtään, summaa Matti Salo.

Sippola uskoo kuitenkin, että Suomessa syödään ja tuotetaan kotimaista ruokaa tulevaisuudessakin.

– Voi olla esimerkiksi yksi iso karjatila, jolle ympärillä olevat tilat tuottavat rehun ja ottavat siltä lannat. Nykyäänkin isot tilat ostavat paljon muilta tiloilta. Yhteistyöllä tilat voivat pysyä itsenäisinä. Kalliit koneet voivat olla useamman tilan yhteisiä tai konetyöt voidaan ulkoistaa osakeyhtiölle. Työnjakoa tarvitaan.

Tilojen tuotantokustannukset ovat tänä syksynä nousseet.

– Ensi kesää ajatellen lannoitteiden hinnat ovat kasvaneet kaksinkertaisiksi ja kaikki kustannukset yli 30 prosenttia. Tuottajahintoihin ei kuitenkaan ole saatu juuri mitään lisää. Viljojen hinnannousu on ollut nyt syksyn aikana todella hurjaa. Satoa tuli monin paikoin huonosti kuivan kesän vuoksi. Eläinten rehustus tulee nyt todella kalliiksi.

Syyllistäminen kuormittaa

Miehet myöntävät, että taloudellisten paineiden lisäksi tuottajia kuormittavat henkiset paineet, kun maataloutta osaltaan syyllistetään ilmastonmuutoksesta.

– Melalla on Välitä Viljelijästä -projekti, joka tarjoaa ammattilaisten apua sekä taloudellisten asioiden järjestelyyn että henkisiin paineisiin. Ongelma on se, että avun pyyntö pitää tulla tilalta. Naapuri ei voi hakea apua naapuriin, eivätkä auttajat voi mennä tilalle ilman pyyntöä. Kun tilanne on tosi huono, asianosaiset eivät ehkä halua siitä edes puhua. Ammattiauttaja voisi hyvinkin löytää konstit umpikujasta ulos pääsyyn. Parasta olisi tietysti olla asialla ajoissa.

Matti Salo arvioi, että tuottajat olisivat valmiita päästöjen vähentämiseen, kunhan joku kertoisi konstit, miten se tehdään ja sen voisi tehdä kannattavasti.

– Syyttelyn sijaan tärkeää olisi miettiä ongelmaan ratkaisuja.

Tekniikka kehittyy

Jari Sippola muistuttaa, että kasvien yhteyttämisessä eli siinä, miten ne sitovat hiilidioksiidia ja tuottavat happea, on avain koko ilmastokysymykseen

– Mitä paremmin saadaan pellot kasvamaan, sitä enemmän tapahtuu yhteyttämistä. Nyt pyrkimys on siihen, että pellot olisivat talviaikaan kasvipeitteisiä. Keväällä kylvetään viljojen alle joku ”kerääjäkasvi”, joka sitoo ravinteita maan jäätymiseen saakka ja maa muokataan vasta keväällä.

Metsät ovat luku sinänsä. Hoidettu metsä toimii heidän käsityksensä mukaan parhaiten hiilinieluna ja Suomessa metsät hoidetaan hyvin.

Sippola uskoo myös tekniikan kehitykseen. Kymmenen vuoden päästä tilanne voi olla ihan erilainen fossiilisten polttoaineiden käytön suhteen. Sähköä käytetään jo ja vety on tulevaisuuden juttu.

– Ei tässä niin jäniksen selässä olla, ettei asioita voisi ratkaista kehittyvän tekniikan avulla, hän muistuttaa.

Lihan osalta hän on alkanut pohtia, olisiko MTK:n alun perin pitänyt lähteä rummuttamaan sekä lihan että kasvisten eli koko ruokalautasen puolesta. Joka tapauksessa lihan syönti tulee jatkossa vähenemään.

MTK Alavuden 100-vuotisjuhla alkaa jumalanpalveluksella ja jatkuu pääjuhlalla Alavuden yläkoululla.

Juhlapuheen tulee pitämään MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

– Meillä on osoittaa istumapaikat kaikille salissa ja ruokalassa ja turvavälejäkin voidaan laittaa. Siksi juhlat on mahdollista järjestää tiukentuneista koronarajoitteista huolimatta, lupaavat juhlivan yhdistyksen puheenjohtaja ja sihteeri.

Eeva-Liisa Kulju