Uutiset

Kuusiokunnat ja Järviseutu nousevat valtiontuen II-tukialueiksi

Tämä on maakunnallemme tärkeä alueellinen työvoitto, näkee Mikko Savola. Arkistokuva.
Tämä on maakunnallemme tärkeä alueellinen työvoitto, näkee Mikko Savola. Arkistokuva.
Kuva: Tomi Kosonen

Valtioneuvosto on päättänyt EU:n alueellisen valtiontuen suuntaviivojen mukaisista I ja II-tukialueista kaudelle 2022–2027. Uuden jaon mukaan Etelä-Pohjanmaan maakunnasta Kuusiokuntien ja Järviseudun seutukunnat nousevat II-tukialueeksi.

– Järviseudun ja Kuusiokuntien saaminen II-tukialueen piiriin on maakunnallemme tärkeä alueellinen työvoitto. Se lisää yritysten investointimahdollisuuksia ja tuo alueet tasavertaisiksi hyvin samankaltaisten Keski-Suomen seutukuntien kanssa, toteaa maakuntavaltuuston puheenjohtaja, ähtäriläinen kansanedustaja Mikko Savola.

Savola harmittelee kuitenkin sitä, ettei Suupohjan seutukunta päässyt mukaan II-tukialueeseen, vaikka sen eteen tehtiin vahvaa edunvalvontatyötä. Yhteisen maarajan puuttuminen muiden alueiden kanssa nousi tässä kysymyksessä esteeksi.

Kriteerinä muun muassa väestöntiheys

Kuusiokuntien ja Järviseudun seutukuntien lisäksi tukialueeseen II kuuluvat Keski-Suomen maakunnasta Jämsän seutukunta sekä Joutsan, Keuruun ja Saarijärvi-Viitasaaren seutukunnat, Päijät-Hämeen maakunnasta pohjoiset kunnat Hartola, Sysmä, Padasjoki ja Heinola sekä Pirkanmaan maakunnasta Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula ja Juupajoki.

Tukialueet määritellään EU:n asettamien kriteereiden puitteissa. Keskeisimpiä kriteereitä ovat väestöntiheys, BKT ja työttömyysaste sekä tietyt maantieteelliset erityispiirteet.

Tarkoituksena on kohdentaa tukea alueille, joiden taloudellinen tilanne on epäsuotuisa suhteessa koko unioniin tai jotka ovat kansallisesti epäedullisessa asemassa.

Tukialueilla yritysten investointeihin myönnettävän avustuksen taso voi olla korkeampi kuin muualla maassa. Tukea myöntävät ELY-keskukset.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli