Uutiset

Kevätkylvöt on jo tehty monilla tiloilla – vesisateita kaivattaisiin nyt kylvetyille pelloille

Kylvöille päästiin myöhemmin kuin moneen vuoteen, mutta ne ovat edenneet nopeassa tahdissa, tiedotteessa kerrotaan.
Kylvöille päästiin myöhemmin kuin moneen vuoteen, mutta ne ovat edenneet nopeassa tahdissa, tiedotteessa kerrotaan.
Kuva: Kari Löfhjelm

Kylvötyöt ovat Etelä-Pohjanmaalla edenneet nopeasti ja hyvissä olosuhteissa. Pellot ovat kuivuneet tasaisesti ja viime viikkojen sää on ollut kuiva ja lämmin.

Pelloilla oli talven jäljiltä routaa, joten kylvöjen aloitus siirtyi noin viikon tavanomaista myöhempään ajankohtaan.

Kylvöille päästiin myöhemmin kuin moneen vuoteen, mutta kylvöjä on tehty nopeassa tahdissa ja monilla tiloilla kylvöt on jo kokonaan tehty, kerrotaan ProAgria Etelä-Pohjanmaan tiedotteessa.

Kylvöistä on maakuntamme alueella on tehty noin 60–70 prosenttia. Eniten kylvöjä on jäljellä maakunnan pohjois- ja itäosissa.

Eniten kylvämättä on ohraa, kauraa ja rypsiä. Herneet, vehnät ja myöhäiset lajikkeet kylvettiin ensimmäisinä. Myös lannan ja lietteen levitykset ovat loppusuoralla koko maakunnassa.

Ensimmäiset kylvöt ovat orastuneet hyvin ja nopeasti lämmöstä ja kosteudesta johtuen. Paikoin pelloilla on jo turhankin kuivaa, joten vesisateita kaivattaisiin nyt kylvetyille pelloille.

Syysviljoissa talvi on ollut kovin pitkiin aikoihin, vaikkakin suurta katastrofia ei ole tullut. Syysviljoissa on näkynyt paikoin talvituhoja.

Erityisesti syysvehnäpelloilla on jouduttu tekemään paikkauskylvöjä kevätvehnällä ja muilla viljoilla.

Ruis sen sijaan on talvehtinut tänä vuonna hyvin.

Myös syysöljykasveissa on paljon tuhoja kovan talven jälkeen.

Tällä hetkellä syysviljoilla on käsillä kasvinsuojelutoimet.

Kasvinsuojeluruiskutukseen kannattaa laittaa mukaan lehtilannoitteet ja muistaa kasvunsääteiden käyttö, ProAgriasta muistutetaan. 

Nurmet ovat lähteneet nopeasti kasvuun lannoitusten jälkeen. Talvituhoja jääpoltteen vuoksi on paikoin suuriakin aloja. Nyt onkin viime hetket menossa täydennyskylvöjen suhteen. Sade parantaa nurmen orastumista.

Sadosta odotetaan keskinkertaista. Lämmin sää ja hyvät kosteusolosuhteet voivat aiheuttaa nurmelle nopean kasvun, joten ensimmäinen rehunteko ajoittunee viikolle 24 koko Etelä-Pohjanmaan alueella.

Myös perunan istutukset ovat alkaneet alueellamme viime viikon lopulla. Sää näyttää istutuksia ajatellen hyvältä, joten istutuksia tehdään nyt nopeasti eteenpäin. 

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli