Uutiset

Kansainvälisestä digihankkeesta eväitä etä- ja hybridiopetukseen – Sedu isännöi hankkeen aloituskokousta Ähtärissä

Show-VET-hankkeen kansainväliset osallistujat kuvattuna Sedun Ähtärin kampuksella Tuomarniemellä toukokuussa.
Show-VET-hankkeen kansainväliset osallistujat kuvattuna Sedun Ähtärin kampuksella Tuomarniemellä toukokuussa.
Kuva: Paula Hannila
  • Viiskunta

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu isännöi toukokuussa Ähtärissä Smooth Hybrid and Online Working for VET -hankkeen aloituskokousta.

Sedun koordinoimassa hankkeessa kehitetään etä- ja hybridioppimista ammatillisessa koulutuksessa yhteistyössä suomalaisten, hollantilaisten, belgialaisten, espanjaisten ja italialaisten asiantuntijoiden kanssa.

Suomesta kehittämistyöhön osallistuvat Sedun ohella Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä Kpedu ja Jyväskylän opettajakorkeakoulu JAMK.

– Digitaalisen oppimisen yhteistyölle on tarvetta, toteaa hankkeen koordinaattori, Sedun matkailualan lehtori Titta Huhtamäki, joka valmistautuu jo seuraavaan kuluvalla viikolla Teamsissa pidettävään kokoukseen.

– Kokouksen aikana alamme työstää opettajien etäopetuksen käsikirjaa ja vaikuttavuuskyselyä pilottiin osallistuville opettajille. Seuraava fyysinen hanketapaaminen meillä on lokakuussa Hollannissa, Huhtamäki jatkaa.

Korona kiihdytti verkko-oppimisen tarvetta

Koronapandemia koetteli opettajien etäopetustaitoja keväällä 2020 koko Euroopassa.

– Kun tiistaina tehtiin päätös etäopiskelusta, jo torstaina pidimme opetusta Teamsissä eläintenhoitoalalla, kuvailee Tytti Lintenhofer Kpedusta.

– Alankomaissa alku oli shokeeraava. Työskentelen aikuisten opiskelijoiden kanssa, eivätkä he olleet tottuneet digitaaliseen oppimiseen, eikä opettajillakaan ollut siitä juurikaan kokemusta. Kaikki oppimateriaalit tuli siirtää verkkoon todella nopeasti, kuvailee Trienke Stobbe ammatillisesta oppilaitoksesta ROC Friese Poortista.

– Suurimmat ongelmat olivat juuri käytännön asioissa. Teoreettinen puoli on helpompi toteuttaa verkossa, hän jatkaa.

Myös Italiassa oli suuria vaikeuksia aloittaa etäopetusta pandemian alussa.

– Lukuvuosi keskeytettiin helmikuussa, eikä kukaan tehnyt mitään noin kahteen viikkoon. Ministeriö antoi lopulta tietoa ja ohjeistuksia, jonka perusteella koulut alakoulusta yliopistoihin alkoivat kehittää etäopetusta. Se oli alussa erittäin vaikeaa, koska sekä oppilaitosten henkilökunnalta että opettajilta puuttui tarvittava tietotaito verkko-opetuksen toteuttamiseen. Myös opiskelijoilla oli vaikeuksia osaamisen puutteesta johtuen, kertoo Annamaria Monticone Apro Formazionesta.

Sedussa digiopiskeluun oli valmistauduttu

Sedussa verkkotyökaluja oli koulutettu eKampus-tiimin digipedagogisissa hankkeissa suunnitelmallisesti opettajille jo kolmen vuoden ajan ennen pandemiaa.

Kehittämispäällikkö Minna Haasio kuvaa nopean siirtymisen etäopetukseen sujuneen odotettua paremmin.

– Kävimme läpi kaikki opetusyksikkömme kolmessa päivässä ja järjestimme henkilökunnallemme koulutusta, miten aloittaa etäopetus. Laadimme ohjeet kurssien ja virtuaalisen opiskelijaluokan hallinnasta. Erilaisten menetelmien kehittäminen oli melko helppoa, sillä Sedussa on ollut jo vuosien ajan käytössä verkkopalveluja opiskelijoille ja opettajille sekä myös pedagogista tukea, Haasio kertoo.

Kehittämispäällikkö Minna Haasio Sedusta esitteli e-oppimisen perusteita Show-VET-hankkeen osallistujille.
Kehittämispäällikkö Minna Haasio Sedusta esitteli e-oppimisen perusteita Show-VET-hankkeen osallistujille.
Paula Hannila

Kysely auttaa löytämään kehitystarpeet

Hankkeen aluksi Jyväskylän opettajakorkeakoulu teki kyselyn kumppanien lähtötilanteesta. Kyselyn tulokset auttavat hahmottamaan osaamisen tason sekä löytämään kehittämistarpeet. Näitä tuloksia hyödynnetään muiden vaiheiden toteuttamisessa.

Yhteensä 218 ammatillista opettajaa vastasi kyselyyn. Tuloksista selvisi, että opettajat etsivät uudenlaisia aktiviteetteja ja menetelmiä opiskelijoiden aktivoimiseksi.

– Halutaan tietää, miten oppimisesta tehdään vuorovaikutteisempaa verkossa. Muita keskeisiä kehityskohteita ovat muun muassa se, miten jakaa tietoa, kehittää omaa osaamista sekä käyttää oppimispelejä oppimisessa, Eila Burns JAMKista summaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kokemusten jakaminen tärkeää

Italialainen Annamaria Monticone pitää tärkeänä jakaa kokemuksia ja saada uusia ajatuksia digitaalisen oppimisen kehittämiseksi.

– Opettajat haluavat tutustua uusiin työkaluihin ja muiden opettajien kokemuksiin. Haluamme myös parantaa tarjoamaamme koulutusta, oppimistapoja ja monimuoto-oppimista sekä opettajien Google-taitoja, Monticone painottaa.

– Toivoisin, että meillä olisi eurooppalainen käsikirja opettajille ja opiskelijoille monimuoto-oppimisesta ja virtuaalisesta oppimisesta, kertoo EfVETin edustaja Valentina Chanina Belgiasta.

Päätavoitteesta hankekumppanit ovat yhtä mieltä: verkko-oppimista halutaan parantaa, jotta se olisi sujuvampaa ja helpompaa kaikille.

SHOW-VET -hankkeessa tehdään organisaatiolle opas etä- ja hybridiopetuksen kehittämiseksi. Opas sisältää opettajien käsikirjan mentoreiden ja opettajien tueksi. Hankkeen aikana mentorit koulutetaan opettajien käsikirjasta luodulla koulutusmateriaalilla. Tämän jälkeen mentorit kouluttavat omassa maassaan kahden valitun alan opettajia. Pilotin aikana opettajat tuottavat verkko-oppimateriaalia omalle alalleen.
Hankkeen toteutus kestää 31.1.2024 saakka ja sen rahoittaja on Erasmus + Sedun vastuulla on hankkeen koordinointi sekä opettajien oppaan sekä koulutustenjärjestäjien mallin tekeminen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli