Uutiset

Aurinkovoimapuistoa suunnitellaan myös Ähtäriin – Ilmattaren ja kaupungin yhteishanke rakentuisi Murtolammen alueelle

Tältä näyttää Ilmattaren aurinkovoimapuisto Joroisilla.
Tältä näyttää Ilmattaren aurinkovoimapuisto Joroisilla.
Kuva: Ilmatar

Ähtärin kaupunki ja energiayhtiö Ilmatar ovat kehittämässä aurinkovoiman tuotantoa Murtolammen alueelle yhdessä paikallisten maanomistajien kanssa.

Kohde sijaitsee lähellä Ähtärin eläinpuistoa, valtatie 18:n vastakkaisella puolella.

– Suunnitteilla olevan aurinkovoimalan teho tulisi olemaan noin 40 MWp, mikä vastaa noin 2 000 omakotitalon sähköntarvetta. Lisäksi se vähentäisi hiilidioksidipäästöjä jopa 2 500 tonnia vuosittain, kerrotaan Ilmattaren tiedotteessa.

Aurinkosähkön tuotanto alkaisi alueella näillä näkymin vuonna 2024.

Luontoarvojen huomioiminen tärkeää

Hanketta vie eteenpäin Ilmattaren aurinkovoimahankkeiden kehityspäällikkö Antti Tiri. Hän näkee Ähtärin projektin merkittävänä askeleena Ilmattaren ensimmäisten aurinkovoimahankkeiden joukossa.

– Ennakkoselvitykset ovat olleet kattavat ja niiden perusteella projektin etenemisnäkymät ovat mainiot.

– Nyt odotamme lupaprosessien valmistumista ja rakentamisen aloittamista sekä tietenkin arvontuottoa Ähtärin alueelle laajemminkin. Meille Ähtärin hankkeessa erityisen tärkeää on luontoarvojen huomioiminen, hän lisää.

Tirin mukaan yhteistyö sekä maanomistajien että kaupungin kanssa on ollut mutkatonta.

Hanketta vie eteenpäin Ilmattaren aurinkovoimahankkeiden kehityspäällikkö Antti Tiri.
Hanketta vie eteenpäin Ilmattaren aurinkovoimahankkeiden kehityspäällikkö Antti Tiri.
Ilmatar

Pääosin päätehakattua metsämaata

Ennakkovalmisteluina aurinkopuistoalueille on tehty jo useita asiantuntijatarkasteluja, ja muun muassa käyty julkiset tietokannat läpi siltä kannalta, että aurinkovoimatuotannon rakentaminen on esteetöntä.

Hankealue on metsätalouskäytössä olevaa pääosin päätehakattua metsämaata, eikä sinne sijoitu erityisesti huomioitavien lajien esiintymiä.

– Luonnollisesti jo esisuunnitteluvaiheessa on otettu huomioon suojaetäisyyksiä ja itse aurinkosähkön tuotannon aikainen ympäristön monimuotoisuuden huomioiminen on tärkeää hankkeessa.

– Esimerkiksi alueen länsipuolelle sijoittuva Murtolampi on huomioitu suunnittelussa jättämällä hankealueen ja lammen väliin suojavyöhyke. Lisäselvityksiä tehdään tietenkin tarpeen mukaan hankkeen edetessä, hankekehittäjä Elviira Ritari Ilmattarelta kertoo.

Vihreä energia hyväksi imagolle

Tiedotteen mukaan aurinkopuisto toisi Ähtärin kaupungille arvioitua kiinteistöverotuottoa kymmeniä tuhansia euroja vuosittain.

Yksityiskohdat täsmentyvät, kun verohallinto tekee päätöksensä.

– Aurinkovoima on viime aikoina tehnyt nopeasti tuloaan energian tuotantomarkkinoilla. Myös Ähtärissä halutaan olla edistämässä kestävän kehityksen mukaista energiatuotantoa, kuten aurinkovoimaa ja sen rakentumista soveltuville alueille kaupungissamme. Koen vihreän energiatuotannon tuottavan kaupungille myönteistä imagoa. Luonnollisesti myös voimalan kiinteistöverolla on oma myönteinen vaikutuksensa kaupungin talouteen, Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki näkee.

Ähtäri haluaa olla edistämässä kestävän kehityksen mukaista energiatuotantoa, kuten aurinkovoimaa, kertoo Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki.
Ähtäri haluaa olla edistämässä kestävän kehityksen mukaista energiatuotantoa, kuten aurinkovoimaa, kertoo Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki.
Ilmatar

Lisäksi Pienimäki toivoo hankkeen toimeenpanon ja ylläpidon tuottavan työtä ja liikevaihtoa paikkakunnan yrityksille.

Rakentamisen aikana Ilmatar pyrkii työllistämään paikallisia yrityksiä mahdollisimman paljon.

Sähköntuotannon käynnistyttyä puiston ympärivuotinen valvonta ja huoltotoimet ovat Ilmattaren omassa hallinnassa. Myös puisto on Ilmattaren omistuksessa.

Maanomistajat sitoutuneet hankkeeseen

Maanomistajat odottavat hankkeen konkreettista käynnistymistä.

– Maanomistajat aloittivat aurinkovoimapuiston suunnittelun runsas vuosi sitten. Neuvotteluita käytiin eri hanketoimijoiden kanssa puiston rakentamisesta ja tämän tuloksena syntyi sopimus Ilmattaren kanssa. Hanke on edennyt hyvässä yhteistyössä, maanomistajien edustaja Ilkka Pekkanen näkee.

Ähtärin kaupungin rakennusvalvonnan kanssa on sovittu, että aurinkopuiston suunnittelutarveratkaisu on tulossa tila- ja infrapalveluiden lautakunnan käsittelyyn kuun lopulla, 28. maaliskuuta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli