Uutiset

Ähtärinjärvellä uimassa olleen ja sittemmin menehtyneen pojan tapauksesta valmistui selvitys – Näihin asioihin Tukes kiinnitti huomiota

Alaikäinen poika menehtyi sairaalassa jouduttuaan sitä ennen veden varaan Ähtärin Honkiniemessä kesäkuussa. Honkiniemessä oli meneillään poikien leiri 1.-3.-luokkalaisille. Arkistokuva.
Alaikäinen poika menehtyi sairaalassa jouduttuaan sitä ennen veden varaan Ähtärin Honkiniemessä kesäkuussa. Honkiniemessä oli meneillään poikien leiri 1.-3.-luokkalaisille. Arkistokuva.
Kuva: Matti Hautalahti
  • Reijo Heikkilä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut valmiiksi selvityksen Ähtärin Honkiniemessä kesäkuussa seurakunnan leirillä tapahtuneesta onnettomuudesta.

Ylitarkastaja Hannu Väärälä Tukesin kuluttajapalvelut-ryhmästä kertoo selvityksessä huomion kiinnittyneen kahteen asiaan.

– Pyysimme palveluntarjoajaa – tässä tapauksessa ensisijaisesti Seinäjoen seurakuntaa – täydentämään turvallisuusasiakirjaa ja tarkentamaan, miten leireillä toteutetaan uintitapahtumat.

– Vaarojen tunnistaminen oli tehty hieman suppeasti, eikä ollut selkeästi määritelty, millaista osaamista vaaditaan esimerkiksi uintia valvovilta henkilöiltä, Väärälä täsmentää.

Yleisestikin Tukes on Väärälän mukaan kiinnittänyt viime vuosina paljon huomiota siihen, millä tasolla on leirien ohjaajien osaamisen riittävyys.

– Onko heillä taitoa ja kykyä havaita hukkumassa olevan tai hukkuvan ihmisen tilanne, sillä se ei ole aivan yksinkertaista. Ja onko heillä taitoa toimia hätätilanteessa, mikä tarkoittaa ihmisen pelastamista vedestä ja ensiaputoimenpiteiden tekemistä.

Tukes antaa osana Honkiniemen-tapauksen selvittelyä myös suosituksia, ja Väärälän mukaan nämä ovat hyvää tietoa kaikille leiritoimijoille.

– On hyvä laatia esimerkiksi uima-alueen kartta maastoprofiileineen, jotta uimavalvojat tietävät vaikkapa sen, missä kohtaa alkaa syvä alue. Valvojat voivat vaihtua, ja rannat voivat profiililtaan vaihdella merkittävästikin.

– Suosittelemme myös, että tarvittaessa voi rataköysillä, poijuilla tai muilla keinoin rajata käytössä olevaa uintialuetta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uimataito pitää arvioida oikein

Väärälän mukaan uimataito yleensä aina selvitetään etukäteen. Jos kyse on pienistä lapsista, tieto kysytään vanhemmilta.

– Testiuinti on ehkä vähän liian virallinen sana, mutta suosittelemme silmämääräisesti arviota, pitääkö tieto uimataidosta paikkansa. Vanhemmat näet saattavat arvioida lastensa uimataidon vähän väärinkin.

– Suosittelemme myös, että otettaisiin käyttöön uimapari-toimintatapa.

Pienten lasten kanssa toimittaessa tämä ei hänen mukaansa tarkoita, että lapsi olisi vastuussa toisen hengestä ja turvallisuudesta.

– Jos tehdään vaikkapa nimenhuuto, niin parin toinen osapuoli osaa sanoa, onko kaveri paikalla. Paljonhan tätä on käytössäkin eri tapahtumissa ja tilaisuuksissa, jotta saadaan selville, ovatko kaikki paikalla.

Osana selvitystä Tukes on pyytänyt tarvittavat tiedot Seinäjoen seurakunnalta.

– Tietojen perusteella olemme vaatineet heiltä tiettyjä toimenpiteitä, jotta toiminta täyttää lain vaatimukset ja muutenkin paranee.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Selvitys poliisillekin, jos on tarpeen

Väärälä tarkentaa, että Tukesin osalta Honkiniemen-tapauksen käsittely on päättynyt syyskuun alussa.

– Tukesin selvitystyö menee poliisin käyttöön, jos poliisi niin haluaa ja pyytää. Toki teemme yhteistyötä, mutta automaattisesti emme näitä selvityksiä poliisille toimita.

– Meidän keskeinen tehtävämme on selvittää, miten parantaa toimintaa, ettei tulevaisuudessa tapahdu vaikkapa tällaisia onnettomuuksia. Emme etsi syyllisiä tai ota kantaa mahdollisiin rikos- ja vahingonkorvausasioihin.

Seinäjoen seurakunnan kesäkuinen leiri keskeytettiin tapahtuneen uimaturman vuoksi. Kaikille tilanteessa olleille oli tarjolla kriisiapua. Arkistokuva.
Kuva: Matti Hautalahti

Väärälä kertaa, että pari vuotta sitten Tukes toteutti leirien turvallisuushankkeen, jossa kohderyhminä olivat seurakunnat, partiolaiset, 4H-järjestö ja Prometheus-leirit.

– Tarkastusten perusteella kokosimme kattojärjestöt yhteiseen tilaisuuteen, jossa kävimme läpi turvallisuusasioita, ja näimme että uimaturvallisuus on se kaikkein suurin riski.

– Nyt emme suunnittele, että esimerkiksi kaikille seurakunnille erikseen lähettäisimme ohjeistusta ja suosituksia. Kirkkohallitus on merkittävä toimija, ja heillä on jo olemassa uinnin ja leiritoiminnan turvallisuusohjeistus.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uintihetkelle tuli ikävä päätös

Pohjanmaan poliisin kesäkuisen tiedotteen mukaan Ähtärinjärvellä uimassa ollut alle 15-vuotias poika oli mennyt elottomaksi. Poika oli ollut sen jälkeen sairaalahoidossa kriittisessä tilassa, mutta hän oli sittemmin menehtynyt.

Poliisi myös kertoi tuolloin aloittaneensa kuolemansyyntutkinnan ja esiselvityksen seurakunnan leirillä sattuneesta tapahtumasta.

Poliisin mukaan kuolemansyyntutkintaan liittyvät asiat ovat salassapidettäviä.

Pohjanmaan poliisissa ei tiistaina ollut paikalla henkilöä, joka tietää asian selvittelyn etenemisestä tai tuloksista.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli