Uutiset

Ähtärin valokuituhankkeisiin vauhtia – tavoitteena sataprosenttinen verkkokattavuus

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.
Kuva: Joel Maisalmi
  • Viiskunta

Ähtärissä kartoitetaan mahdollisuutta vauhdittaa kylien valokuituverkkojen rakentamista osana Kuudestaan ry:n Vauhtia valokuituun -hanketta.

Ensimmäisessä vaiheessa kyläyhdistyksille ja muille kylien aktiiveille järjestetään infoja, joissa esitellään valokuituhankkeiden rahoitus- ja toteutusmahdollisuuksia.

Ensimmäinen tilaisuus on vuorossa jo tänään torstaina, kun Kuudestaan ry järjestää valokuituinfon Ähtärin Myllymäen Kioski-kahvio Myllyssä kello 18.

Ähtärin kaupungin ja Kuudestaan ry:n yhteinen valokuituinfo puolestaan järjestetään Pirkanlinnan auditoriossa tiistaina 11. lokakuuta kello 18. Siihen toivotaan kyliltä mahdollisimman laajaa osallistumista.

Toteutus kesään 2026 mennessä

Tukikelpoiset valokuituhankkeet pyritään toteuttamaan vuoden 2026 kesäkuun loppuun mennessä, kerrotaan Ähtärin kaupungin tiedotteessa.

Tavoitteena on mahdollistaa ähtäriläistalouksille ja vapaa-ajan asukkaille kohtuuhintainen valokuituliittymä EU-tuen ja kuntaosuuden turvin.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki sanoo, että Ähtärin kaupungin tavoitteena on ennen pitkää saada Ähtäriin sataprosenttinen peitto valokuidun osalta.

Vielä tähän tosin on matkaa, sillä Traficomin mukaan Etelä-Pohjanmaalla oli vuoden 2021 lopussa kiinteän laajakaistan (100 Mbit/s) piirissä keskimäärin 45 prosenttia alueen talouksista, kun koko Suomen osalta luku on 71 prosenttia.

Nyt on hyvä hetki toteuttaa

Pienimäen mukaan nyt on hyvä hetki suunnitella valokuiturakentamista Ähtärissä, sillä tukea suunnitteluun ja rahoitukseen on tarjolla.

− Nopea nettiyhteys mahdollistaa joustavan asioinnin, tehokkaan etätyöskentelyn ja -opiskelun. Ikäihmisille se tarjoaa paremmat mahdollisuudet hyödyntää vanhushoidon uudistuvia verkkopalveluita.

Vauhtia valokuituun -hankkeen tiedottaja Piia Korhonen sanoo, että valokuitu on sijoitus tulevaisuuteen.

− Valokuidulla saadaan vähintään 50 vuodeksi vakaa, häiriötön, huippunopea internetyhteys, jonka tiedonsiirtokapasiteetti on lähes rajaton. Kuluttaja tai yritys saa vastinetta rahoilleen, sillä tuleva ja lähtevä verkon siirtonopeus on sama, eikä siihen vaikuta esimerkiksi verkon käyttäjämäärä tai sää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli