Uutiset

Ähtärin eläinpuistossa pandatyttöjen päivä – juhlinnan kohteena sekä pikkupandat että 8 vuotta täyttävä isopanda Lumi

Pikkupanda on petoeläinten lahkoon kuuluva nisäkäslaji, sukunsa ja heimonsa ainoa nykyisin elävä laji. Arkistokuva.
Pikkupanda on petoeläinten lahkoon kuuluva nisäkäslaji, sukunsa ja heimonsa ainoa nykyisin elävä laji. Arkistokuva.
Kuva: Ähtäri Zoo
  • Viiskunta

Ensi lauantaina 17. syyskuuta on kansainvälinen pikkupandojen päivä ja Ähtärin eläinpuiston isopanda Lumi täyttää kahdeksan vuotta.

– Päätimme yhdistää kaikkien pandatyttöjemme juhlinnan samalle päivälle, ja vaikka lauantai onkin virallisesti pikkupandojen niin juhlat vain paranevat, kun lisätään siihen myös synttärisankari, viestittää Ähtäri Zoon markkinointi- ja viestintäpäällikkö Katri Rantala.

– Isopandan vuosipäivää juhlistamme perinteisesti yllätyslahjalla, jonka avaaminen on yhtä lailla hauskaa katsottavaa meille ihmisille kuin mukava virike Lumille, Rantala jatkaa.

Ei sukua isopandalle

Pikkupanda eli kultapanda, kissakarhu tai tulikettu, ei ulkonäkönsä ja elintapojensa perusteella vaikuta kuuluvan mihinkään ryhmään, ja samalla siinä on piirteitä useista tutuista eläimistä.

Se syö bambua, kuten panda, sen liikkeet ovat kissamaiset ja samalla siinä on kuitenkin jotain karhumaista. Pikkupanda ei ole kuitenkaan sukua millekään näistä ryhmistä, vaan se on petoeläinten lahkoon kuuluva nisäkäslaji, sukunsa ja heimonsa ainoa nykyisin elävä laji.

Tuuhea ja pitkä häntä ei ole vain kaunis, vaan se auttaa tasapainoilussa sekä lämmittää kylmällä ilmalla.

– Usein meidänkin pikkupandamme River ja Phoenix ovat käpertyneet kuusen oksalle nukkumaan ja kietoneet häntänsä nenänpäätä lämmittämään, Rantala tietää.

Erittäin uhanalainen laji

Pikkupanda on erittäin uhanalainen eläinlaji, ja eläintarhojen välisillä siirroilla turvataan pikkupandojen geneettisen perimän säilyminen.

Luonnonvaraisten yksilöiden määrän arvioidaan olevan alle 10 000, niidenkin uhkana on yhä muun muassa salametsästys ja luonnollinen elinympäristön tuhoutuminen kaupungistumisen myötä.

Lajia suojellaan eläintarhojen suojeluohjelmien lisäksi lisäämällä pikkupandojen elinalueilla asuvien ihmisten tietoisuutta lajista, suojelemalla niiden kotimetsiä ja tukemalla paikallisten toimeentuloa, jotta heidän ei tarvitse turvautua esimerkiksi salametsästykseen.

– Myös Ähtäri Zoo tukee kansainvälistä Red Panda Networkia lahjoittamalla osan myytyjen pikkupandapehmojen tuotoista suoraan järjestölle, Rantala kertoo.

Ähtärin eläinpuisto järjestää pikkupandaopastukset ensi lauantaina kello 11.30 ja kello 14.30. Lisäksi päivän ohjelmassa on lahjananto Lumille pandatalossa kello 13.00 ja opastus kello 13.30.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli