Muut

”Pakolaisleiri toi vahvasti mieleen keskitysleirin”

Nurmolainen seurakuntapastori Henna Salo vieraili Jordaniassa Kirkon Ulkomaanavun varhaiskasvatuksen ryhmässä Azraqin pakolaisleirillä.
  • Viiskunta

Yhteisvastuukeräys on jälleen käynnistynyt. Keräyksen kohteena on tänä vuonna ihmiskauppa niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Seurakuntapastori Henna Salo Nurmosta kävi kertomassa Alavuden seurakunnan yhteisvastuukerääjille kokemuksistaan keräyksen kohdemaassa Jordaniassa, jossa hän vieraili Kirkon Ulkomaanavun järjestämällä matkalla.

– Jordanian tilanne on vaikea, koska se on pieni seitsemän miljoonan asukkaan maa, eikä siellä ole luonnonvaroja, resursseja eikä vettä. Sinne on tullut Syyriasta 1,4 miljoonaa pakolaista ja koko lähialueelta 2,7 miljoonaa. Maan kansantaloudesta 86 prosenttia on ulkomaisen avun varassa. Maata rahoitetaan siksi, että se ottaisi pakolaiset vastaan, eivätkä pakolaiset lähtisi kauemmas pakomatkalle, Salo kertoo.

Valtaosa pakolaisista Jordaniassa asuu yhteisön sisällä kaupungeissa ja kylissä, mutta maassa on myös kaksi pakolaisleiriä, joissa asuu 10 prosenttia pakolaisista. Salo kertoo, että Kirkon Ulkomaanavulla on Jordanian pääkaupungissa sekä pakolaisleireillä koulutuskeskuksia, joissa järjestetään muun muassa varhaiskasvatusta, kieliopetusta sekä ammattikoulutusta.

Salo kertoo vaikuttuneensa koulutuskeskuksissa tehtävästä työstä, mutta pakolaisleirien olosuhteet olivat karut.

– Ajoimme aavikkoa ensin tunnin ennen kuin tulimme pakolaisleirille. Siellä oli kymmenen kilometriä parakkeja ja piikkilanka-aitaa. Kyllä siinä tuli vahvasti keskitysleirit mieleen. Leirillä yli puolet on lapsia, Salo pohtii.

Alavudella yhteisvastuukeräyksessä on mukana yli 70 kerääjää. Perinteisen lista- ja lipaskeräyksen lisäksi rahaa kerätään erilaisissa seurakunnan järjestämissä tapahtumissa pitkin kevättä.

Lue lisää yhteisvastuukeräyksestä seuraavasta Viiskunta-lehdestä!

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli