Muut

Kuortaneen kotihoito sai oman yöpartion

Taina Tikkanen ja Anneli Aho tuumaavat, ettei kuortanelaisten tarvitse huolestua, jos naapurin mummun tai papan luokse menee yöllä joku. Se on luultavasti kotihoidon yöhoitaja. KUVA: MIINA HAKALA
  • Viiskunta

Kuortaneella liikkuu nyt hoitajia ympäri vuorokauden, sillä Kuortaneen kotihoito aloitti syksyllä yöpartiotoiminnan. Kuismankartanosta vapautui asiakaspaikkojen vähennyksen myötä yhden yöhoitajan työpanos, mikä mahdollisti yöpartion perustamisen. Vastaava palvelu on toiminut jo vuosia Ähtärissä ja Alavudella.

– Yöhoitaja luo kotihoidon asiakkaille turvallisuutta, eikä yölläkään tarvitse heti lähteä terveyskeskuksen osastolle, jos tulee jokin vaiva. Kantava ajatus on parantaa kotona selviytymistä, sanoo ikäihmisten palveluiden johtaja Marika Nevanpää.

Käytännössä yöhoitaja huolehtii kotihoidon asiakkaiden turvaranneke- tai turvaovihälytyksistä, auttaa tarvittaessa omaishoitajia sekä Kanervakodin ja Kotirannan yöhoitajia sekä käy yöllä tarkistamassa asiakkaan voinnin esimerkiksi vatsataudin tai flunssan iskiessä.

– Myöhäisiltaan ja varhaisaamuun voidaan sopia asiakkaiden kanssa myös säännöllisiä käyntejä. Joitain asiakkaita autamme käymään yöllä vessassa, kertoo yöhoitajana työskentelevä lähihoitaja Anneli Aho.

Ahon mukaan yleisimmin hoitajaa tarvitaan yöllä kaatumistapauksissa.

– Kun saan turvarannekehälytyksen puhelimeen, soitan aina ensin asiakkaalle, että mikä on hätänä. Aika usein turvaranneketta on painettu vahingossa. Jos asiakas ei vastaa, lähden paikan päälle tarkistamaan tilanteen, Aho kertoo.

Yöpartiossa työskentelee vakituisesti kaksi hoitajaa. Kuortaneella on noin 120 kotihoidon asiakasta, joista yli 60:llä on turvaranneke. Kuortaneen kotihoidon palveluvastaava Taina Tikkanen sanoo, että yöpartio on helpotus myös omaisille.

– Nykyään kotiin hoidetaan entistä huonokuntoisempia asiakkaita. On omaisille helpotus tietää, että tarvittaessa on mahdollisuus saada hoitaja yökäynnille, Tikkanen tuumaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli