Yllättikö lumimyräkkä taas?

Nykyään ovat säät yllätyksellisempiä kuin menneinä vuosina. Valtakunnallisissakin säätiedotuksissa erehdytään useammin kuin aikaisemmin. Tätä mieltä ovat ainakin monet kansalaiset.

Viime viikonvaihteessakin ennustettiin Pohjanmaan maakuntiin vesi- ja mahdollisesti räntäsadetta.

Mutta kuinkas kävikään, lunta satoi sunnuntain aikana jo monilla paikkakunnilla oikein urakalla. Iltaan mennessä sitä oli jopa yli 20 sentin kerros.

Teiden kunnossapitäjät saivat valmistautua nopealla aikataululla lumen auraukseen, kun kello 11–12 välillä sade sakeni. Ja iltapäivällä kolistelivatkin aura-autot isommilta teiltä jo lunta pois.

Nytkin taas lumisade yllätti tavalliset autoilijat perusteellisesti. Ani harvan auton alle oli vaihdettu talvikumit ja niinpä ajoneuvoilla ei lähdetty liikenteeseen seikkailemaan laisinkaan.

Lunta tuli sunnuntaina iltapäivällä niin sankasti, että ainakin kesän aikana pinnaltaan kuluneilla kesäkumeilla liikennöinti oli lähes mahdotonta.

Aikaisempina syksyinä on ensimmäisillä liukkailla ja lumilla ajettu rajujakin kolareita. Nyt tuli lunta äkkiä niin runsaasti, että vauhdit olivat todella hiljaisia teillä. Hyvillä nastarenkailla ajaessa aika tuli pitkäksi, jos sattui kesärenkailla ajavan auton perään.

Toki maakunnassamme ojaan liukasteltiin ja muitakin peltivauriota aiheutui.

Mutta kyseessä olivat ainakin sunnuntai-iltaan mennessä pienet liikennevahingot. Niitä ilmoitettiin virkavallalle kaikkiaan kymmenkunta.

Ainahan ei toki tehdä poliisille ilmoitustakaan, kun sovitaan syyllinen tapahtumapaikalla vakuutusyhtiölle ja pienet lommot maksetaan omasta massista.

Monelle ei hiljaisessa vauhdissa tieltä pois tuiskahtaessa koitunut muuta vahinkoa kuin ajoneuvon tielle takasin saamisen vaiva.

Pentti Hautala