Vielä eläkkeistä ja nykyajan työelämästä

Matti J Mikkola kirjoitti (Viiskunta 1.10.), että eläkeläisten asema käy yhä tukalammaksi. Mikkola mainitsi esimerkkinä tuotteiden hintojen nousun samalla, kun eläkkeet polkevat paikoillaan.

Minä puolestani olen huolissani nykyajan nuorista. He ovat tuoretta työvoimaa aikana, jolloin työpaikat ja siten toimeentulo on kaikkea muuta kuin taattu.

Vain rohkeimmat uskaltavat tehdä isoja päätöksiä elämässään, vaikka tulevasta tietää jatkuvasti vähemmän.

Työt tänä päivänä ovat monin paikoin pätkäluonteisia. Yhä harvempi voi olla varma, että työpaikka on olemassa vielä puolen vuoden päästä. Nähtävissä oleva aikajänne voi olla vain kuukausia, kenties viikkoja.

Nykyajan työjärjestelyihin voi liittyä työntekijän siirtelyä toimipaikasta toiseen sekä paikoin vaatimattomia työtuntimääriä.

Kiinteä ja siten ennakoitavissa oleva kuukausipalkka vakituisesta työpaikasta puhumattakaan on useille pelkkä haave.

Koronan vuoksi, tai sen varjolla, voi tapahtua vielä kaikenlaista. Kaukana ollaan vuosikymmenien takaisesta ajasta, jolloin työpaikan sai käytännössä kuka tahansa, jolla työhaluja oli. Ja työpaikasta tavattiin lähteä vain omasta henkilökohtaisesta tahdosta.

Elämän suurimman hankinnan, asunnon, hinta oli myös tuohon aikaan jotain aivan muuta kuin nykyään.

Nykyiset nuoret, jopa keski-ikää lähestyvät, eivät ehkä koskaan pääse kiinni etuuteen nimeltä eläke. Vaikka maksuja jokaisesta palkasta siihen ohjataankin, eläkeikä karkaa koko ajan kauemmas. Siinäpä mietittävää kerrakseen.

Useat eläkkeet ovat pieniä, sitä ei kukaan voi kiistää. Ihmettelen kuitenkin, että eläkekeskustelussa on aina takerruttu vain eläkkeen määrään. Hyvin vähän puhuttu omaisuudesta, joka on karttunut elämän aikana.

Vaikka eläkkeet olisivatkin pienet, omaisuus voi velattomasti kattaa asuntoja, kesämökkejä, isoja metsäpalstoja, työkoneita, autoja jne. Eläkkeen määrään ei voi vaikuttaa, mutta näihin voi.

Moni pienituloinen eläkeläinen voi itse asiassa olla vauraampi kuin henkilö, joka käy päivätöissä.

Ei ehkä koskaan eläkkeelle pääsevä