Vielä Ähtärin vesihuollosta

Oli taas pakko tarttua kynään. Kyse on kansalaisia suuresti hämmentävästä suunnitelmasta myydä vesihuoltomme yksityiselle sektorille.

Olen keskustellut ihmisten kanssa paljon turuilla ja toreilla. En ole koskaan eri asioista puhuessani tavannut niin suurta vastustusta ja huolta kuin tässä asiassa. Ihmiset ovat todella kauhuissaan, uskokaa se arvon päättäjät.

Aiheesta on kirjoiteltu paljon lehdissä. Jopa selittelyn makua olen havainnut. Vielä enemmän on kylillä puhuttu ja äimistelty. Me allekirjoittaneet haluamme tuoda päättäjien tietoon kantamme hyvin selkeästi. Allekirjoittajia olisi löytynyt monin verroin.

Jyväskylässä kerättiin pienessä ajassa 40 000 nimeä vesihuollon ulkoistamista vastaan. Siellä keskeytettiin vesihuollon myyntisuunnitelmat. Ei näytä maalaisjärki voittavan kuin pakon edessä.

Täällä kerätään vastaavaa listaa ja nimiä taatusti kertyy. Eli, hyvät päättäjät, huomioikaa kansan tahto, se on teidän tehtävä, kun olette kansan äänillä valituiksi tulleet. Pitäisi olla hyvin yksinkertaista ja selvää?

Puhdas vesi on tärkeimpiä luonnonvarojamme. Monissa muissa maissa on toisin. Puhdas kohtuuhintainen ja yhteisessä hallussa oleva vesi on elinehto. Sen ulkoistaminen liikemiesten hallintaan on estettävä. Liiketoiminnassa ideana on liikevoiton saaminen, eikä se kuulu ihmisille elintärkeään vesihuoltoon.

Perusteluja tälle voisi kirjoittaa enemmänkin.

Tässä muutama. Italiassa veden hinta nousi 120 prosenttia, kun vesihuolto yksityistettiin. Samalla veden laatu on laskenut huomattavasti ja yritykset ovat tehneet huomattavia voittoja.

Kun Tallinna yksityisti vesihuoltonsa, melkein kaikki meni pieleen. Veden hinta moninkertaistui ja ongelmien korjaaminen vie vuosia. ”Älkää tehkö Suomessa näitä virheitä ”, totesi Tallinnan kilpailuviraston johtajakin.

Juha Kurkikangas Riitta Pekkala, Matti Leppämäki, Juhani Rinta-Rahko, Jussi Ryssy, Erna Ryssy, Tapio Makkonen,

Sirpa Salo, Kaija Niskanen, Jukka Pekkarinen, Helmi Kytönen, Kauko Kytönen, Mika Törmä, Inkeri Lantela, Inkeri Marin,

Usko Kela