Valtuustopakina

Maanantain valtuustossa pienimmästä verosta kehkeytyi kaikkein suurin puhetta aiheuttava asia. Kaikki muut verot pysytettiin ennallaan, mutta Hautalan Pentti esitti minun kannattamanani, että rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistövero poistetaan kokonaan. Se on vero, jota ei tarvitsisi kerätä lainkaan, ja sen perimiseenkin kuluu enemmän rahaa kuin se tuottaa. Ja kun kaupunginhallitus esitti kyseisen veron pitämistä ennallaan, ”äänestää rysäytettiin”.

No Hautalan ja minun lisäkseni vain Ahopellon Pentti ja Mäkelän Antti äänestivät veron poistamisen puolesta. Ja Pentti sai vielä moitteet siitä, kun tuo tällaisen asian yllättäen käsittelyyn, vaikka oli hallituksessa sitä käsittelemässä, eikä siellä tuonut sitä esille. Siihen Pentti totesi hyvin, että joskus yhdessä yössäkin viisastuu, puhumattakaan politiikasta. Kyseinen vero on peruja Töysän ajoilta, jolloin yhdessä vaiheessa puoli pakolla kaavoitettiin ihmisten maita, eikä auttanut meidän vastustus silloinkaan. Silloinen kunnanjohtaja ajoi veroa kuin käärmettä pysyyn.

Sitten valtuutettujen olisi syytä muistaa kaupungin hallintosäännön 123§:ssä mainittu mahdollisuus esittää kyselytunnilla kaupunginhallitukselle vastattavaksi kysymyksiä kunnan hallintoa ja taloutta koskevista asioista. Kyselytunti pidetään valtuuston kokouksen jälkeen. Se kuitenkin pitää muistaa, että kysymykset on toimitettava kirjallisina viimeistään seitsemän päivää ennen valtuuston kokousta. Ellei kysymyksiä kukaan esitä, ei kyselytuntia tietenkään pidetä.

Tällainen kyselytunti olisikin syytä ottaa tavaksi, kun kokoukset muuten näyttävät jäävän varsin lyhyeksi ja valtuutettujen tietojensaantioikeus tulisi tällä tavalla hyvin turvatuksi.

Niin ja vahvistettiinhan kokouksessa myös entisen Shellin tontin asemakaava. Se mahdollistaa seitsenkerroksisen liike-/asuinkerrostalon rakentamisen tontille.

Aina kun mennään kahville kokousten jälkeen, tulee sama asia mieleen: Miksei kahvioon hommata isompia kahvikuppeja. Olen siitä joillekin sanonutkin, mutta nyt olisi aika hommata sinne oikein kunnon ”muumimukeja”. Eiköhän se nykyisillä veroprosenteilla vielä onnistuisi.

Yrjö Paukkunen, Alavus (PS)