Valtuustopakina

Kyllä riitti puhetta ja monenlaista mielipidettä tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta vuodelta 2017. Ja vaikka hallitus saattoi sen ainoastaan tiedoksi valtuustolle, otti puheenjohtaja oikeudekseen nuijia se hyväksytyksi. Ei valtuustolla ole toimivaltaa muuttaa, hylätä eikä hyväksyä tarkastuslautakunnan kertomusta, se saatetaan ainoastaan valtuustolle tiedoksi. No sattuuhan sitä.

Myös vuoden 2017 tilinpäätöksen käsittelyssä puhetta riitti paljon päätösehdotuksen vierestä. Hyväksyttävänä oli ainoastaan ylijäämän kirjaaminen, tarkastuslautakunnan esitys tilintarkastuskertomuksen merkitsemisestä tiedoksi, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen. Keskustelu rönsyili paljolti ihan jossain muualla kuin päätettävissä asioissa. Sinänsä tärkeitä asioita tuli paljon esille, kuten asukasluvun jatkuva lasku kaikesta positiivisesta ilmapiiristä huolimatta, mutta kyllä valtuuston kokouksissa olisi syytä pitäytyä päätösehdotuksen mukaisissa asioissa ja ohjata sekä pitää keskustelu niissä.

Osavuosikatsaus antoi viitteitä siitä, että kuluvan vuoden tulos näyttäisi muodostuvan edellisvuoden tapaan kohtuullisen hyväksi. Kuusiolinna Terveys Oy:n toiminta ja sen vaikutus myös kuntien talouteen on hyvin tärkeä kysymys. Siinä yhteydessä kannoin huolta Kuusiolinnan lääkäritilanteesta ja työyhteisön ilmapiiristä, joista on kantautunut huolestuttavia viestejä. Nämä asiat on saatava kuntoon niin, että toiminta vastaa sovittuja tavoitteita ja allekirjoitettuja sopimuksia.

Muistelimme vieressäni istuvan Pentti Hautalan kanssa niitä aikoja, kun Töysässä velkamäärä alkoi nousta tuhansiin markkoihin per asukas, siis markka-aikana. Silloin alettiin jo kantaa huolta kunnan velkaantumisesta, vaikka summat olivat pieniä nykyhetkeen verrattuna. Nyt kuntien velkaantuminen ylittää keskimäärin jo 3000 euroa / asukas ja, kun huomioidaan konsernivelkataso, niin kuntakonsernien velkaantuminen on jo yli 6000 euroa / asukas, niin kuin Alavudellakin.

Näin se maailma muuttuu, eikä sovi ihmetellä sitä, miksi valtiokin on velkaantunut huimaa vauhtia, ja sotekustannusten kasvu yhtenä suurimmista. Olisikohan keskittäminen ja sen tuomat älyttömät investoinnit osasyynä tähän kaaokseen. Niin tai näin, niin hyvää kesää kaikille kaupunkilaisille.

>>>>>>> Stashed changes