Uusi, ikävä ilmiö Etelä-Pohjanmaalla

Olen neljätoista vuotta toiminut thaimaalaisten marjanpoimijoiden tukihenkilönä. Lähes joka vuosi olemme olleet jossakin päin Etelä-Pohjanmaata ja saaneet rauhassa ilman suurempia kärhämiä poimia marjoja metsistä suomalaisten marjanjalostuslaitosten raaka-aineeksi. Pieniä ongelmia on ollut roskaamisen vuoksi, mutta puhumalla ja siivoamalla jäljet, ovat asiat hoituneet hyvässä yhteisymmärryksessä.

Uutena ilmiönä on tullut ilkivalta ja toisen omaisuuden turmeleminen. Alavudella, Sikosaaren tien varrella sijaitsevalla Kaukolan koululla majoittuu 25 poimijaamme ja heidän sekä marjafirman omaisuuttaan on toistuvasti vahingoitettu.

Majoitusrakennukseen on menty penkomaan luvatta paikkoja poimijoiden ollessa metsässä. On muun muassa työnnetty peräkärry ojaan, pihalla seisoneesta autosta on anastettu olutta ja toisen auton sivuikkuna lyöty rikki. Ilmeisesti autosta on etsitty lisää olutta, jota siellä ei ollut.

Viimeisin ilkityö on kärryn varastaminen 17. syyskuuta vastaisena yönä. Kärry on kuomullinen Respo ja sen rekisteritunnus DGN-327 Kärryn mukana meni viisihenkisen poimijaryhmän poimintavälineet, sadevarusteet ja tyhjät marjalaatikot. Ilmoitus kärrystä tietoineen on poliisilla.

Poimijoille kaluston menetys on suuri, sillä he eivät voi poimia marjoja ja ansaita rahaa. Jos joku maanomistaja havaitsee maillaan kasan marjalaatikoita sekä muuta poimintavälineistöä, voi ottaa yhteyttä joko poliisiin tai minuun. Kärryn anastaja tuskin harrastaa itse marjanpoimintaa, joten jonnekin kärryn sisältö on tyhjennettävä.

Tämä varoitukseksi rehdeille paikallisille ihmisille, että kun poimijat poistuvat paikkakunnalta, niin ilkivallan kohteena voitte olla te. Olkaa valppaina, jos joku kaupittelee ylimääräistä uudenkarheaa kuomukärryä. Ylimäärääsiä on vain varkahilla!

Pirkka Juntunen, 040 5787 246