Susihavainnot otettava vakavissaan

Viime viikkoina olemme saaneet lukea susihavainnoista, ja susien raa’at teot ovat olleet otsikoissa viime vuosina enenevissä määrin. Pari viikkoa sitten susi raateli lampaita aivan Kuortaneen keskustan tuntumassa.

Susi on aiheuttanut pelkoa ja huolta monessa kuortanelaisessa. Susi on suurpeto, joka pääasiassa pysyy kaukana ihmisasutuksesta, mutta yksinäiset laumasta lähteneet sudet voivat tehdä poikkeuksen.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan susien painopiste on siirtynyt itäisestä Suomesta läntiseen Suomeen ja sen olemme saaneet nyt kokea ikävällä tavalla.

Suurpedot aiheuttavat erityyppisiä vahinkoja muun muassa kotieläimille ja maataloudelle. Myös koiria menetetään susille niin metsästyksen yhteydessä kuin kotipihoiltakin.

Maatalousyrittäjänä kannan huolta alueen koti- ja tuotantoeläimistä. Ei ole poikkeuksellista, että susi kävisi nautojen kimppuun.

Hereford-vasikat ovat laitumella laumassa, mutta tilanne aiheuttaa silti jatkuvaa huolta. Onhan susi tappanut hevosia ja täysikasvuisia nautojakin.

Susi kuuluu suojeltuihin suurpetoihin. Sen vuoksi kaikista susihavainnoista, erityisesti kotitalojen läheisyyksissä, on syytä ilmoittaa eteenpäin.

Suden karkottamiseen tai lopettamiseen tarvitaan painavat perusteet.

Siksi meidän jokaisen tulee asian suhteen olla valppaana, jotta säästymme vahingoilta jatkossa.

Riikka Varila

Maatalousyrittäjä

Kuortane