Suomalainen liha on ilmastoteko

Niin pitkään kuin maailmassa syödään lihaa, on Suomessa kasvatetun lihan syönti todellinen ilmastoteko.

Pohjoisissa oloissamme maidon- ja naudanlihantuotanto perustuu pääosin nurmirehuun. Nurmikasvustot ovat tutkitusti erittäin hyödyllisiä niin ilmaston, vesistöjen kuin maaperänkin kannalta.

Myös nurmirehujen hiilensidontakyky on hyvä ja tuottajat ovat lähteneet etsimään keinoja yhä parantaa tätä hienoa ominaisuutta. Tuottajat ovat mielellään osa ratkaisua tässä paljon puhuttavassa haasteessa.

Lihansyönnin vähentäminen tuntuu olevan nyt helppo ratkaisu maailman ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen.

Jokainen voi mielessään pohtia omia elintarvike- ja päivittäistavarahankintoja sekä niiden mittasuhteita ja päätyä tietenkin omiin ratkaisuihin.

Mikäli päädyt lihansyönnin vähentämiseen kertakäyttökrääsästä luopumisen sijaan, niin todellinen ilmastoteko on luopua ulkomailta tuodusta lihasta.

Ari Perälä

Kenttäpäällikkö

MTK-Etelä-Pohjanmaa