Salassapidettävät päätökset yleistyneet

Me kuntapäättäjät saamme yhä lisääntyvässä määrin pähkäiltäväksi papereita ja suunnitelmia, joissa lukee ”salassapidettävä” tai ”luottamuksellinen”. Tiedustellessani mainitun tavan käyttöä eri kuntien päättäjiltä, olen saanut selville samanlaisen toiminnan lisääntyneen muissakin kunnissa kuin Alavudella.

Henkilöitä koskevissa asiakokonaisuuksissa tällaisen salailun kuntalaisilta sekä lehdistöltä ymmärtää ja se on hyväksyttävää joissakin tapauksissa.

Mutta olen huomannut myös sen, että mitä enemmän on alettu salailemaan päätöksi esimerkiksi valmisteluvaiheessa, niin huhut ja väärät tiedot leviävät kansalaisten keskuudessa.

Sellainen käytöntö on kuitenkin järjen vastaista, kun mainituilla merkinnöillä on varustettu ns. yleisiäkin asioita. Niitä, jotka koskettavat kaikkia kuntalaisia, ja tulevat maksettavaksi esimerkiksi verojen muodossa.

Tällaisia ovat mm. suunnitteilla olevat rakentamiseen ja muihin hankkeisiin liittyvät toimenpiteet.Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Alavuden kaupungintalo.

Ensin salassa pidettävä asia oli sisäilmaongelmien ja ilmastoinnin uusimiseen liittyvä toiminta. Samalla suuniteltiin jo useimpien vuosien ajan kapungin ydinkeskustan kehittämistä, nykyisen kaupungitalon purkamista ja uuden rakentamistakin.

Valtuusto teki lopulta viime vuonna päätöksen nykyisen kaupungintalon purkamisesta. Sen jälkeen onkin sitten ollut heti ”salassapidettäviä” papereita katseltavana. Uuden Alavus-talon luonnoksia ja suunnitelmia on ollut esillä useissa viranhaltijoiden ja korkeimpien kuntapäättäjien kokouksissa.

Puretun kaupungintalon tilalle rakennettava monikerroksinen toimitalo tulisi maksamaan jopa 20 miljoonaa euroa. Miljoonat kertyvät sitä mukaan, mitä komeampi rakennuksesta tehdään. Pitäähän keskustassakin olla, kun Tuurissakin on, vaikka sitten tyhjän panttina!

Kaupungintalossa työskentelee yhä kymmeniä virkailijoita ”pirteinä kuin peipposet”. Sisäilmasta oireilevat ovat väistötiloissa kaupungin omistamissa tiloissa.

Kaupungilla on omistuksessaan ja osaksi väistötiloina hulppea Fasadi. Lisäksi muita tyhjiä tiloja runsaasti, muun muassa Alavuden keskustassa sekä juuri saneraatussa Töysä-talossa.

Nyt olisikin kaikkien alavutelaisten mietittävä sitä, tarvitseeko Alavus uusia rakennuksia toimintaansa, kun tyhjiä käyttökelpoisia tiloja on runsaasti olemassa kaupungin omistuksessa? Halvalla saa myös tarvittaessa tiloja ostaa.

Kyllä terveyskeskus on tärkeämpi kunnostaa ensin. Ja vanhusten hoitokin vaatii rahaa yhä enemmän. Ehdottomasti päättäjien pitäisi kuunnella ensisijaisesti näissä purkupäätökssissä terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen asiantuntijoita ja tutkituttaa kaupungintalo mainitun laitoksen lahjomattomilla asiantuntijoilla.

Pentti Hautala