”Sairas” kaupungintalokin vain ongelmajätettä?

Nimimerkki ”Ostaisin” kirjoitti Viiskunnassa, että kaupunginvaltuuston enemmistön päätöksellä purkutuomion saaneen kaupungintalon ulkotiilet pitäisi myydä jatkokäyttöön. Kirjoittaja kertoi halustaan käyttää tiiliä esimerkiksi grillin materiaaliksi. Huomauttaisin, että ulkoseinän tiilistä ja eristeissä on ainakin epäilty majailevan homeitiöitä.

Eräs henkilö puolusti netissä oman puolueensa valtuustosssa tekemään purkuupäätöstä, että ”sairas talo pitää purkaa”.

Tekninen johtaja Myllymäki mainitsi Viiskunnan haastattelussa, että purkamisessa tärkeää on muun muassa purkujätteen hyötykäyttö.

Edellä kerrottuja mielipiteitä ei voi kuin ihmetellä, mikäli kyseessä on todellakin sairas talo.

Tätä tehdyt tutkimukset eivät kuitenkaan yksiselitteisesti todista. Työskenteehän talossa edelleen yli 30 henkilöä pirteänä kuin peipposet. Ei home haise, eikä haittaa.

Nyt onkin tärkeää ihmetellä ja muistuttaa, että jos kaupungintalo on todella vaarallisen homeen ”saastuttama”, niin kaikki purkumateriaali pitäisi asetuksien mukaan kuljettaa ongelmajätelaitokselle.

Ja sehän maksaa, jonkun asiantuntijan mukaan jopa 2000 euroa per kuorma-auton lavallinen. Että kyllä siinä satojatuhansia, ehkä miljoonakin euroa hupenee veronmaksajien kustannettavaksi.

Sekin minua ihmetyttää, että kaupungintalon purkamisen kannalla olevat päättäjät ja virkailijat ovat olleet niin rohkeita, että ovat ”saastuttaneet” takkinsa talon naulakossa ja vieneet näin homeitiöitä koteihinsakin.

Palaan vielä noihin mielipiteisiin ja Myllymäen lausuntoon purkumateriaalin hyödyntämisestä. Kyllä minäkin huolisin hyvällä mielellä kaupungintalon purkumateriaalia, vaikkapa syytinkimökkini rakennusaineiksi.

Näin siitäkin huolimatta, että tunnustan olevani herkkä esimerkiksi koneellisen ilmastoinnin sisäilmaan tuomille saasteille. Mutta minä en niitä saa ottaa vastaan, kun ne ovat ”sairasta” materiaalia ja ne pitää viedä ongelmajätteenä tuhottavaksi.

Itse luottaisin THL:n välittämiin tutkimustuloksiin ja omaan nenääni. Terveyden ja hyvinvointilaitosen tiedotteessa lukee, että suomalaisten käsitykset sisäilmaongelmista ovat liioiteltuja ja että ihmiset pelkäävät sisäilman terveysriskejä enemmän kuin tutkimukset antavat aihetta.

Pentti Hautala