Olin väärässä vaalien ajankohdasta

Kiitän Pentti Hautalaa kirjoituksesta (Viiskunta 11.3.2021). Edellisviikolla kirjoittamani kolumnin tiedot kuntavaalien ajankohdasta osoittautuivat vääräksi.

Asia on harmillinen, sillä Suomen poliittinen johto ja puolueet valmistautuivat kuntavaaleihin nykyiseen vaalilakiin pohjautuen. Tämä tieto oli eduskuntaryhmällämmekin loppuun saakka.

Jopa oikeusministeriön pohjaesitys neuvotteluihin mentäessä oli vaalien pitäminen ajallaan. THL:n arvio koronan ärhäkkäämmän muuntoviruksen nopeasta leviämisestä kuitenkin muutti ministeriön esitystä.

Vaalien siirtäminen ei ollut hyvää hallintoa. Siirtopäätös osoittaa, että oikeusministeriö ja -ministeri epäonnistui asian ennakoinnissa.

Johtamista ei voi tehdä hetkessä. On katsottava aina tätä päivää pidemmälle. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä oli kuitenkin lopulta vaalien siirron kannalla. Kansalaisten turvallisuus on aina etusijalla.

Keskusta on ollut koko ajan vaaleihin valmis, olipa ajankohta mikä tahansa. Sen todistaa Suomen ja Etelä-Pohjanmaan selvästi korkein ehdokasmäärä.

Seutukunnallammekin on vahva ehdokasasettelu: Alavuden Keskustalla on täysi lista, ja Kuortaneella sekä Ähtärissäkin on enemmän ehdokkaita kuin neljä vuotta sitten.

Mikko Savola

Kansanedustaja, Ähtäri