Oli oma päätökseni, etten jatka hallituksessa

Muun muassa nimimerkki Ihmettelijä Töysästä kyseli tämän lehden palstoilla syytä, miksi en jatkanut enää Alavuden kapungihallistuksessa. Kymmenet muutkin ihmiset ovat ottaneet yhteyttä ja avanneet keskustelua samasta aiheesta.

Joku kysyi suoraan, heitettiinkö minut ulos hallituksesta, kun olen esittänyt päätöksiin monia eriäviä mielipiteitä. Sainpa eräältä nimettömältä henkilöltä yhden oiken karmaisevankin teksitiviestinkin: ”Hyvä Pentti, että et jatka, ettei tarvitse tapppaa”.

Yleensä ihmiset ovat ihmetelleet ja kummastelleet haluttomuuttani hallitukseen. Yleinen mielipide tuntuu olevan, että jos saa paljon ääniä kunnallisvaaleissa, niin ei ainakaan hallituspaikoista saa kieltäytyä. Se tulkitaan ainakin jossakin määrin äänestäjien pettämiseksi.

Totuus on, mitä Alavuden Perussuomalaisten puheenjohtaja Yrjö Paukkunen valtuustopakinassaan kirjoitti. Sain kesäkuun valtuuston kokoukseen mennessä valita, jatkanko kaupunhallituksessa, ja tulin monestakin syystä sellaisen tulokseen, etten jatka. Eikä kukaan savustanut minua ulos.

Mitä suukopua tapahtui ”kulisseissa” minun paikkani täyttämisessä, en tiedä. Päätös oli kuitenkin alkuperäisten suunnitelmieni mukainen, että varamieheni siirtyy varsinaiseksi päättäjäksi hallitukseen.

Vaihdosta halusi edustamani puolue pehmäntää sillä, että jatkaisin kuitenkin hallituksen varajäsenenä, mihin lopulta suostuin.

Viime kunnallisvaalien jälkeen en ollut halukas ottamaan hallituspaikkaa vastaan puolueiden kesken tehdyn sopimusrikkomuksien suututtamana. Olin eroamassa valtuustostakin, mutta äänestäjien pettämismoitteiden takia en toteuttanut aietta ja lupauduin hallitukseenkin enintään kahdeksi vuodeksi.

Olen toiminuut Alavuden kaupunginhallituksessa varsinaisena jäsenenä kahden vaalikauden aikana yhteensä 4,5 vuotta. Siitä huolimatta, että olin ehkä ollut hankala, niin hienosti tultiin keskenämme toimeen. Ilmiriitaa en saanut kokouksissa aikaan kertakaan. Asiat vain riitelivät, mutta ihmiset eivät. Puheenjohtajat Tiina Ala-Saari ja Lasse Anttila osoittivat olevansa tehtävissään huipppuosaajia.

Varsinaisena jäsenenä hallituksessa jatkaa tilallani varmasti mies paikallaan. Enkä minä ainakaan ole hänessä politiikassa poikkeavaa yli-innokasta pyrkyryyttä havainnut. Perus-Pekan kanssa on ”siivilissäkin” asioista samansuuntaiset maalaisjärkiset mielipiteet.

Mielestäni tämä esiinnostettu ja peuhattu asia on saanut aivan liian suuret mittasuhteet. Omakohtaisesti olenkin saanut havaita, että jos saa paljon ääniä vaaleissa, se tuo mukanaan myös vastuuta. Aivan liikakin luottoa, että Pentti hoitaa asian kuin asian kuntoon.

Toivon ensisijaisesti, että nimettömät uhkaukset, autoni sotkemiset ja muu kiusateko loppuisivat, erityisesti uhkauskirjeet. Kiitos kuitenkin kaikille huolenpidosta!

Pentti Hautala