Nyt puhuu virus: Minä olen virus

Minä olen virus. Liikun siellä ja täällä tai olen liikkumatta. Saatan olla ilmassa tai erilaisilla pinnoilla. Olen vielä aika tuntematon koko maailmassa. Herätän hyvin paljon erilaisia ajatuksia, jopa tunteita, oikeita ja vääriä.

Vaikka olen olemassa, minä en kuitenkaan näy teille. Olen näkymätön viius, enkä minä sano mitään teille, enkä ymmärrä italian tai espanjan kieltä.

Tulin tänne muutamia viikkoja sitten lentokoneella aivan ensi aallossa isäntäni tai emäntäni kanssa aivan toisesta maasta. Myöhemmin meitä viruksia on tullut lisää lentokoneilla tännekin päin eri puolilta maailmaa.

Saatan tarttua erilaisiin riskiryhmiin ja muihinkin, sillä tarvitsen elävän organismin solun.

Ihan oikeasti, totisesti, minä olen varottava virus. Voin pahimmillaan tappaakin. On hyvä pitää riittävää etäisyyttä minuun, niin ulkona kuin sisätiloissa.

Kaduilla voisi kävellä ihan hyvin viiden metrin välein ja kaupan kassalla on hyvä jonotella kahden metrin ja 40 sentin välein. Eikä olisi pahitteeksi, vaikka välimatkoja valvottaisiin.

Varovaisuutta ja etäisyyttä on syytä pitää yleisissä tiloissa ja julkisissa liikennevälineissä, koska ihmiset voivat olla aivan tahattomasti varomattomia aivastellessaan, pärskiessään, yskiessään ja aiheuttaa uusia tartuntoja.

Nyt päivästä pääskytysten arvaillaan, ennustellaan, ihmetellään, kummastellaan ja veikkaillaan itseään vastuullisina pitävissä medioissa maailman menoa.

Liikkeellä on kaikenlaista spekulaatiota, skenaariota, eivätkä ne aina perustu aivan tieteellisiin tutkimuksiin.

Virustauti voi olla lievä, joka paranee kotihoidossakin. Kannattaa pysyä kuitenkin kotona vähintään pari vuorokautta oireiden päättymisen jälkeen.

Ei ole mitenkään huono asia nyt digi-, hyper-, hybridi- ja kyber-ikana pestä käsiä saippualla tai käyttää käsidesiä, eikä se maski-hengityssuojainkaan ole ihan hullumpi idea, se on sitten eri asia riittääkö niitä kaikille.

Kaiken kaikkiaan maailma muuttuu monessa suhteessa epidemian jälkeen, ja on jo muuttunut.

Vielä on hyvä muistuttaa, ettei kannata hötkyillä rajoitusten kanssa, etteivät ne mene aivan laukalle. Ihmisten terveys on pääasia.

Minä itse en nyt ihan heti lähtisi ulkomaille, kun olen viimein päässyt tänne Pohjolaan koko maailman onnellisimpiin maihin.

Leo Härmä