Nettiuhkaukset ja kiristykset kiusaavat

Netissä ja sosiaalisessa mediassa liikkuu yhä lisääntyvässä määrin huolta ja pelkoa herättäviä viestejä sekä väkivaltaisia uhkailuja. Moni ihminen on joutunut mielenterveydellisiin vaikeuksiin tai menettänyt rahansa.

Pahin esimerkki tästä on äskettäin esiin tullut psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto, jossa tuhansien ihmisten arkaluonteiset tiedot vuosivat kiristäjien käytettäväksi.

Yksittäisissä, henkilökohtaisissa kiristyksissä ja uhkailuissa, on vaikea arvioida, onko uhka todellinen. Se on poliisin tehtävä ja tutkimuksiin olisi virkavallan myös ryhdyttävä ponnekkaasti.

Poliisi onkin jakanut aktiivisesti ohjeita ja neuvoja, miten toimia, jos jotakuta uhataan netissä. Näitä neuvoja on luettavissa netistä esimerkiksi sivulta poliisi.fi/nettivinkki.

Uhkailua liittyy myös lähestyviin kunnallisvaaleihin. Nykyinen poliittinen tilanne kuumentaa kiihkeimpien puolueaktivistien tunteita ja johtaa ylilyönteihin.

Jotkut rohkaisevat itseään miestä väkevämmällä ja rohkaisuryyppyjen voimistamana laaditaan järjen vastaisiakin salaisia ja julkisiakin viestejä, postin, puhelimen ja netin välityksellä. Osa niistä ehkä kaduttaa jälkeenpäin laatijaa itseäänkin?

Jotkut hankaliksi koetut päättäjät ovat saaneet uhkauksia, kuten: ”Eroa välittömästi tai tulevaisuudessa tekee kipeää”. ”Jos ryhdyt ehdokkaaksi kuntavaaleissa, et kesää näe.”

Monet nettiuhkaukset kohdistuvat kuitenkin rahaan. Kuten olemme tiedotusvälineistä voineet lukea, moni on menettänyt jopa tuhansia euroja.

Olen viime kuukausina saanut nähtäväksi useampiakin eri henkilöiden saamia kiristyksiä ja uhkailuja. Niistä käy ilmi, mitä mielikuvituksellisimpia keinoja jotkut voivat keksiä.

Tässä ajassa pitäisi vaatia erityistä huolellisuutta ja vastuuta myös yritysten digipalveluja tuottavilta tahoilta. Valvontaa tulisi tehostaa.

Myöskään henkilötunnusten käyttö ei saisi olla niin yleistä kuin nykyään. Sitä vaaditaan aivan joutaviinkin asioihin. Se on lähes yhtä julkista tietoa kuin puhelinluettelo!

Pentti Hautala