Miksi teemme toista tautiaaltoa?

Suomen johtavat terveysviranomaiset, hallitus ja ennen kaikkea me suomalaiset olemme viime kuukausina torjuneet koronavirusta onnistuneesti. Kuolleita ja sairastuneita on ollut muihin maihin verrattaessa vähän.

Itsekuri ja suojelutahto ovat olleet esimerkillisiä aina viime viikkoihin saakka. Mutta nyt pitää ihmetellä, mihin taudin torjumisen tahto on nyt kansamme keskuudesta kadonnut?

Kun tilanne on saatu rajoituksin ja suosituksin hyväksi, niin ne on päätöksillä poistettu... Näin on toimittu siitäkin huolimatta, että tiedetään naapurimaissamme ja muulla maailmassa taudin riehuvan lisääntyvällä teholla.

Viime päivinä on Suomessakin korona kasvattanut valtaansa huolestuttavasti. Tämä ei ole mikään yllätys, kun ihmisiä tungeksii kilpailuissa, konserteissa, ravintoissa, juhlissa, huvipuistoissa, ostoskeskuksissa jne.

Ja mitä tekevät nyt suomalaiset terveysviranomaiset ja hallitus? Pähkäilevät hulvattoman menon aiheuttaman toisen korona-aallon seurauksia. Väittelevät kasvomaskien hyödyistä ja haitoista, panttaamalla suosituksen antamista, kun yksimielisyyttä ei ole löytynyt. Aikaisemmin ja yhä vieläkin moni asiantuntija kyseenalaistaa maskin hyödyt.

Koronakauden alussa olisi heti pitänyt antaa maskisuositus. Silloin olisivat kansalaiset itse saaneet päättää sen käytöstä. Moni asiantuntija julisti niistä olevan jopa haittaa. Tiedotettiin niiden lisäävän altistusta arkielämässä. Keräävän viruksia!

Kun ei suositusta ole ollut, niin moni on hävennyt kasvomaskin käyttöä. Maaseudun harvaan asutulla seudulla maskit eivät ole toki välttämättömiä. Mutta useamman vieraan kohdatessa se varmasti tuottaa toivottua tulosta taudin torjunnassa.

Koronan koettelemuksissa on mielenkiintoista tarkkailla monia asioita. Se joka elää, näkee ja kokee. Esimerkiksi sen, opitaanko koronasta mitään pysyvästi.

Huomataanko esimerkiksi se, että lentoliikennettä ja muuta kerskakulutusta karsitaan pysyvästi. Nykytekniikan avulla voidaan esimerkiksi neuvotella etänä. Myös monet lomalennot voisi karsia. Suomessa on parempia lomakohteita!

Ensimmäinen korona-aalto ei kunnollistannut kansalaisia pysyvästi kokoontumisissa ja juhlinnassa. Ulkomaillekin matkustamista himoitaan heti. Kaikki varotoimet ovat unohtuneet Suomen hallitusta myöten!

Minä ainakin kohdaltani lupaan, että jos koronasta elävänä selviydyn, en enää koskaan käytä vapaaehtoisesti lentokonetta. En tuo tauteja muualta Suomeen, vaikka tarjottaisiin kuinka houkuttelevaa ilmaista VIP-retkeä! Suomessa pitäisikin määrätä heti takaisin rajoitukset ulkomaan matkailulle siihen saakka, kun korona on rokotteella nujerrettu.

Tässä tilanteessa voidaankin ihmetellä, miksi tietoisesti sukupuolitautia sairastava henkilö tuomitaan hänen harrastettuaan seksiä, mutta koronakaraanteenia rikkovat ja toisiin tautia tartuttavat henkilöt eivät saa siitä minkäänlaista rangaistusta?

Pentti Hautala