Miksi laki sallii julkisen petoksen?

Kaukoparantaminen ja ennustukset tulevaisuudesta ovat sallittua petosta. Viime aikoina on puhuttu ja tehty ratkaisuja peliriippuvaisten suojelemiseksi. Pelikoneita on vähennetty esimerkiksi kauppaliikkeistä. Mutta käsittämätöntä on se, että ennustajat saavat edelleen nyhtää rahat pois monilta suomalaisilta. He saavat suorittaa tavallaan laillistettua rikosta.

Esimerkiksi mainostelevision kanavilla ja useissa lehdissä tarjoavat palvelujaan yhä lisääntyvässä määrin ”rehelliset ja luotettavat” selvännäkijät, kauko- ja etäparantajat sekä ennustajat, jotka saavat jopa neljän euron minuuttimaksulla puhua potaskaa. Näiden ennustajien ja selvännäkijöiden puheisiin jäävät koukkuun ensisijaisesti yksinäiset, vanhat, sairaat tai muut lohdutusta haluavat henkilöt. Nyt pelkojen sävyttämä koronakausi antaa tällekin toiminnalle lisäpontta.

Jokaisen pitäisi hoksata, ettei kukaan voi tietää puhelimessa toisen henkilön tauteja tai tulevaisuutta. Eivätkä ennustajat tiedä tulevaa itsestäänkään. Tämän vuoksi ei rehellisiä ja luotettavia selvännäkijöitä eikä ennustajia ole olemassakaan! Häikäilemättömimpiä heistä ovat kaukoparantajat. Tällaiset henkilöt pitäisi tuomita valelääkäreinä.

Ja jos ei joku huomaa, että humpuukista on kyse, niin jonkun ystävän ja kaverin pitäisi puuttua asiaan. Näin siitäkin huolimatta, vaikka omilla rahoillaan saakin periaatteessa ihminen tehdä mitä haluaa.

Moni yksinäinen hakee huonoon oloonsa, tulevaisuuteen ja peloilleen turhaa turvaa näiltä rahan kerääjiltä. Puhelun hinnaksi soittajalle kertyy kymmeniä euroja. Maksu alkaa kertyä heti siitä, kun keskustelu käynnistyy, eikä ennustajalla olekaan sitten mitään kiirettä sen päättämiseen. Ihminen voi menettää tällaiseen petolliseen toimintaan suuriakin summia. Eikä puhelinsoitto jää yleensä yhteen, vaan soitetaan useammalle. Kyse on eräänlaisesta jännittävästä pelaamisen himosta. Soitetaan toiselle selvittäjälle, mitä hän ennustaa. Kun ennusteet tulevaisuudesta ovat erilaisia, niin sitten yhteys vielä kolmannelle jne...

Eräs henkilö kertoi tämän toiminnan huomanneensa humpuukuksi, kun soitti toisen kerran samalle ennustajalle eri puhelimesta ja eri nimellä. Nyt hän sai kuulla aivan erilaiset tiedot samoilta tietäjiltä nykyisyydestä ja tulevasta elämästään.

Korttejakin käytetään usein ajan jatkamiseksi ennustajan pitkille selityksille: ”Miekkojen kuningatar näyttää sinulle sitä ja sitä, mutta ylipappi jarruttelee...”

Tässä ajassa pitääkin vain ihmetellä sitä, miten kyseessä oleva, petokseen verrattava toiminta on julkisesti sallittua. Lain koventaminen ja täydellinen kielto olisi paikallaan. Joka päivä tuomitaan ihmisiä erilaisista, pienistäkin petoksista rahan hankinnassa. Selvännäkijä- ja ennustustoiminta jos mikään on sitä.

Pentti Hautala