Liukuesteet ja hiekoitussepeli

Nyt kannattaa kuntien ja kaupunkien ottaa esimerkkiä Vimpelistä, Teuvalta, Laihialta, Lappajärveltä ja Seinäjoelta. Näissä kunnissa on oivallettu ennaltaehkäisevän työn merkitys liittyen kaatumisiin ja liukkauteen, pienellä satsauksella saadaan suuria säästöjä. Näissä kunnissa saa liukuesteet jokainen iäkäs liikkuja, osassa kunnissa etuus alkaa jo 65- vuotiaana.

Hienoa, että myös Alavuden kaupungissa on tästä tehty esitys. Toivon, että se toteutuu mahdollisimman pian.

Yhden lonkkamurtuman hoitokustannukset voivat olla 20 000 euroa ja jos sen seurauksena joutuu laitoshoitoon, kustannukset ovat 47 000 vuodessa, näin kertoo UKK-instituutti sivuillaan. Kaatuminen aiheuttaa kivun ja säryn lisäksi myös turhia kuolemia ja muuta toimintakyvyn heikkenemistä kivun ja säryn lisäksi.

Lempiaiheeni on ollut hiekoitussepelin käytön lisääminen yksityistalouksien pihassa viime marraskuusta lähtien.

Kiinteistön omistajalla on lain mukaan velvollisuus huolehtia liukkauden torjunnasta, kysymykseen voi tulla myös korvausvastuu (omistaja/yhtiö).

Tien pitäjällä on sama velvollisuus huolehtia liukkauden torjunnasta. Oman pihasi kunnosta vastaat luonnollisesti itse. Monet havahtuvat tosin vasta sitten, kun pihassaan kaatuvat.

Tämä voisi olla toisin. Vimpeli on vienyt tämän pidemmälle. Pienessä kylässä on kolme hiekoituspistettä, joista kuntalainen saa hakea talouskäyttöön pieniä määriä hiekkaa, esimeriksi ämpärillä tai säkillä, mutta ei koneellisesti oman pihansa hiekoitukseen.

Laihialla, Alajärvellä ja Kokkolassa on myös ollut hiekoitussepelin ämpäritempauksia, mutta ne ovat valitettavasti päättyneet.

Marraskuun lopulla olen tehnyt Alavuden kaupungille kuntalaisaloitteen ”Hiekoitussepeliä talouksille”, ja samaan aikaan tein epävirallisen kuntalaisaloitteen Ähtärin kaupungille.

Esimerkiksi kylätalojen, koulujen, keräyspisteiden ja kunnan varastojen pihapiirit olisivat oivallisia paikkoja näille hiekoituspisteille. Paikka varmaan löytyy, jos näin halutaan. Pysyvien hiekoituspisteiden toteuttamista myös toivon, jos ei sitten ennen kesään niin ensi syksynä viimeistään.

Nyt olen siitä iloinen, että Tuurissa ja Ähtäristä saa hiekoitussepeliä ämpäreillä. Ajattelen tämän asian niin, että silloin kun ollaan liikkeellä hyvän asian puolesta, niin tulen näistä hiekoitussepelipäivityksistä tykkäämään ja jakamaan somessa ja muualla, jakaa niitä sitten yksityinen, yritys, poliittinen tai epäpoliittinen henkilö.

Pihassa liukastumisia ja kaatumisia pystytään ehkäisemään. Aina tarvitaan se joku, joka asiaan tarttuu ja oivaltaa asian tärkeyden. Kiitos Jari Latvalalle.

Anneli Liikala

Ähtäri