Lisää poliiseja myös maaseudulle!

Harvaan asutun maaseudun parlamentaarisen työryhmän linjaus oli lisätä poliisin saavutettavuutta harvaan asutuilla seuduilla. Tämä toimenpide-ehdotuksemme on Rinteen hallitusohjelmassa.

Poliisihallitus aikoo pyyhkiä pöytää parlamentaarisilla päätöksillä. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat (24.9.), jossa kerrottiin, että riippumatta hallitusohjelman kirjauksesta määrärahalisäysten tuomat lisäresurssit sijoitettaisiin keskuskaupunkeihin. Tämä on yksiselitteisesti väärin, näin ei pidä tapahtua. Edellytänkin, että sisäministeri Ohisalo pistää virkamiehensä ruotuun.

Keskuskaupunkeihin on toki omat rahanlisäyksensä, enkä hamua niitä. Vuosikymmeniä jatkunut keskittämispolitiikka on tuonut kaupunkeihin pahoinvointia, jota vastaan on taisteltava.

Maaseudun rahat kuuluvat kuitenkin maaseudulle. Niiden riistämistä voisi verrata siihen, jos luokkakokojen pienentämiseen kaikkialla tarkoitetut resurssit käytettäisikin vain maakunnan yhdessä koulussa. Kun hallitus lupaa ja antaa resursseja poliisin saavutettavuuden parantamiseen nimenomaan harvaan asutuilla seuduilla, sen tulee myös kohdentua näin. Hallitus ei saa hyväksyä keskittämistä, vaikka Helsingin virkamiehet sitä vähän väliä esittävät.

Rinteen hallitus voisi vähentää keskittymisen mukanaan tuomia lieveilmiöitä ja rikollisuutta tarjoamalla tukea ja mahdollisuuksia muuttaa ruuhkaisista kaupungeista esimerkiksi työn perässä harvempaan asutuille seuduille ja niiden rauhallisempaan ympäristöön. Vihreä ministeri Ohisalo tietää varmasti, että suurin metsäkadon aiheuttaja on urbanisaatio. Pelastamme ilmastoamme sillä, ettemme hukkaa resursseja rakentamalla uudelleen kaikkea sitä, mikä on jo kertaalleen rakennettu maalle.

Anne Kalmari, kesk.

puheenjohtaja, Harvaan asutun maaseudun parlamentaarinen työryhmä