Lapsille juurrutus maahan

Vielä emme ole voittaneet monin tavoin elämäämme pysäyttävää ja rajoittavaa virusta. Kukaan meistä ei tiedä, minkälainen on seuraava virus, bakteeri tai ilmastonmuutoksen seuraus, mikä saisi meidät vielä syvemmin ajattelemaan tekojemme seurauksia.

Miksi yhä pidämme kiinni masta vauraudesta tähtäämme?

Olemme kuulleet monien tutkijoiden huolen esimerkiksi ruoan riittävyydestä maapallollamme. Olemme juuri kokeneet, mitä kummallisimman talven ja oudon kevään, kun räystäistä ei jäitä tippunutkaan.

Ja nyt perheet ympäri maailmaa tuskailevat talousvaikeuksissa suurten elämänmuutosten keskellä, kun työt ja lapset ovat siirtyneet osin kotona hoidettaviksi. Näinhän on käynyt ainakin meillä.

Eikö meidän pitäisi kohdistaa katseemme kohti tulevaisuutta? Lapsillemme tulisi opettaa jo ihan pienestä pitäen viljelyn alkeita ja eläinten hoitoa, heidän tulevaisuutensa ja toimeentulonsa turvaksi. Nykyajan lapsista kun monikaan ei tiedä, mistä ruoka pöytään tulee.

Heidän tulevaisuutensa ei aukene heille pelkkiä kännyköitä selaamalla. Nyt olisi kiireen vilkkaa muutettava niin päiväkotien kuin koulujen opetusta, jotta lapsemme kiinnittyisivät uudestaan maahan ja olemassaolomme mahdollistamiseen tulevaisuudessa.

Onneksi ihmiset ovat innostuneet maallemuutosta ja tuntuu, että elämänarvot ovat monilla menossa uusiksi. Eikö meille ihmiskuntana ole tärkeintä säilyä planeetallamme? Vai emmekö ole käyneet tuhoon johtavaa tiedämme vielä loppuun?

Birgitta Wulf, Kerava