Lapset ja nuoret ensin

Kaikissa poliittisissa päätöksissä tulisi aina huomioida ensin lapset ja nuoret. Meidän päätöksemme kun koskettaa aina eniten juuri näitä ryhmiä, ellei heti ja suoraan, niin vähintään myöhemmin ja välillisesti.

Nyt kun lapset ja nuoret osoittavat itsekin laajasti huolensa päätöksistä muun muassa ilmastonmuutoksen ja koulutusleikkausten osalta, edelleen liian monelle päättäjälle nämä huolet kaikuvat kuuroille korville. Kaikessa tulevia sukupolvia koskevissa päätöksissä jyrää useimmiten suorat taloudelliset intressit.

Nykyinen hallitus on hokenut neljä vuotta mantraa kuinka “talous kasvaa ja työllisyys kohenee”, vaikka on tehty kipeitä päätöksiä. Huomiotta on haluttu jättää, mitä nämä kipeät päätökset ovat tehneet toisaalla. Yhä useampi uutinen kertoo, kuinka työllisyyden ja talouden kohenemisesta huolimatta hallituksen politiikka on lisännyt pienituloisten määrää ja kasvattanut lapsiköyhyydessä eläviä.

Uusimman THL:n raportin mukaan hallituskaudella tapahtuneet sosiaaliturvan ja verotuksen muutokset ovat siirtäneet köyhyysrajan alapuolelle lähes 40000 ihmistä lisää. Nämä ovat myös niitä päätöksiä, joista kovinta hintaa maksavat ahdinkoon ajettujen perheiden lapset ja nuoret.

Tuomas Ojajärvi (vihr)

eduskuntavaaliehdokas