Kuusiolinnan osakkeiden myynnistä

Maanantaina 18. marraskuuta Alavuden kaupunginvaltuustossa oli päätettävänä Kuusiolinnan osakkeiden myynti. Alavuden osuus myyntihinnasta oli 9,1 miljoonaa euroa. Valtuustossa asiasta käytettiin useita puheenvuoroja ja itsekin käytin muutaman.

Ainoana valtuutettuna ilmaisin vastustavani osakekauppaa. Muutosehdotusta en kuitenkaan tehnyt, koska jäin asian kanssa yksin. Muutosehdotukselle pitää olla aina kannattaja, jotta asia etenisi äänestykseen. Valtuuston pöytäkirjaan taitaakin jäädä merkintä yksimielisestä päätöksestä.

Näin suurissa päätettävissä asioissa on aina hyviä ja huonoja puolia. Niin tässäkin. Todellisuudessa Alavuden taloustilanne on varsin hyvä, vaikka alijäämä kuluvalle vuodelle onkin noin kaksi miljoonaa euroa. Mitään taloudellista pakkoa osakkeiden myyntiin ei olisi ollut.

Pitää myös muistaa, että Kuusiolinnan taloudellinen tulos on ihan hyvä. Lypsävää lehmää ei ole syytä myydä. Pihlajalinnan talousammattilaiset ovat arvioineet Kuusiolinnasta maksettavan hinnan, eikä sieltä tule ilmaisia rahalahjoituksia kunnille. Odotettavissa onkin, että Kuusiolinna tuottaa ostosumman takaisin omistajalleen korkojen kera.

Jos saa hieman ennakoida tulevaan, niin yhdistynyt Pihlajalinna ja Mehiläinen myydään ulkomaille tai fuusioidaan johonkin kansainväliseen terveysjättiin. Tällöin Alavudenkin sote-toimintoja voidaan kontrolloida ulkomailta käsin.

Tietysti meillä on voimassa olevat sopimukset, joilla säädellään palveluntuotantoa. Sopimuksen valvonta on kuitenkin ollut haasteellista jo nyt ja ulkomaisessa omistuksessa tuottovaatimukset ovat entistä korkeammat. Tilanne ei tule helpottumaan tältä osin. Henkilökohtaisesti en pidä myöskään ajatuksesta, että Suomen sote-toiminnot valuvat ulkomaisten pääomasijoittajien käsiin.

Mikään ei ole niin vaikeaa kuin tulevaisuuden ennustaminen. Ensiarvoisen tärkeää on, että Alavudella on toimivat sote-palvelut myös 11 vuoden päästä, jolloin nykyinen sopimuskausi päättyy. Tätä silmälläpitäen onkin hyvä, että varaudumme Etelä-Pohjanmaan yhteisen sote-alueen perustamiseen. Merkittävissä asioissa tulee olla useita vaihtoehtoja, ettemme aja itseämme nurkkaan ja joudu pakkovalintojen eteen.

Hyvää alkavaa talvea ja positiiviseen tulevaisuuteen luottaen!

Antti Mäkelä, PS,

valtuustoryhmän puheenjohtaja