Kuntavaalit 2021: Sote-uudistus vaarantaa palvelut

Hallitukset kerta toisensa jälkeen yrittävät ajaa sote-uudistusta läpi. Viime kerralla mentiin palvelut edellä, nyt hallinto. Nykyinen hallitus on perustamassa hyvinvointialueita ja aluevaltuustoja – yhtä hallinto- ja veroporrasta lisää.

Hallituksen esityksen mukainen aluevaltuusto valitaan suorilla vaaleilla maakunnan alueelta ilman nykyisistä kuntayhtymistä tuttuja äänivaltaleikkureita. Valta tulee keskittymään maakunnan keskuskaupungille ja muutamalle suurimmalle kaupungille.

Laskelmien mukaan Kuusiokunnista pääsisi 59 hengen aluevaltuustoon Alavudelta 3 edustajaa, Ähtäristä 2 edustajaa ja Kuortaneelta 1 edustaja. Soini jäisi ilman edustajaa, eli kunnan palveluista päätettäisiin ilman soinilaisia.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Kuusiokunnista katoaisi lähes kaikki vaikutusvalta sote-palveluihin, mikäli hallituksen ajama soteuudistus menee läpi.

On todennäköistä, että sote-uudistus mitätöisi ulkoistussopimukset, joten minkäänlaista taetta palveluiden säilymiselle ei ole.

Tällä hetkellä Kuortane on voinut varmistaa palvelunsa pysymisen lähellä ostopalvelusopimuksella koko vuosikymmeneksi.

Tyytyväisiä ovat olleet niin kuortanelaiset kuin myös muut kunnat. Erityisesti Soinista on kuulunut tyytyväisiä puheita, sillä sote-ulkoistus on parantanut palveluita merkittävästi. Siinä on ollut myös omat haasteensa, mutta silti se on tuonut turvaa kuntalaisten palveluille ja kunnan talouteen.

Valtakunnallinen sote-uudistus leikkaisi myös kuntien rahoitusta, jolloin kunnille jää aikaisempaa vähemmän pelivaraa elinvoiman kehittämiseen sekä ennaltaehkäisevään työhön. Niihin palveluihin, joita kuntalaiset kipeimmin tarvitsevat.

Mistä sitten säästetään, kun kunnallisveroa jää saamatta yli 13 prosenttiyksikköä?

Riikka Varila (kok.)

Kuortane