Kuntavaalit 2021: Kaikki mukaan päättämään rahojen käytöstä

Skeittiparkki keskustaan, asfalttialue mopoille keulimisen harjoitteluun, telttaretkiä yöllä, lukupiirejä kaikenikäisille, rento ajanviettopaikka myös aikuisille.

Nämä ovat alavutelaisten nuorten vastauksia kyselyssä, jossa heiltä kysyttiin, mitä uutta he kaipaisivat Alavudelle viihtyvyyden lisäämiseksi. Voisimmeko kysyä vielä lisää ja ottaa tähän mukaan muitakin kuin nuoria?

Viime syksynä päivitetyn kaupunkistrategian mukaan Alavus on asukkaitaan varten. Sen yhtenä painotuksena on, että asukkaat osallistuvat omanlaisensa kaupungin kehittämiseen.

Tätä voitaisiin tulevalla valtuustokaudella tukea osallistuvan budjetoinnin toimintatavalla, missä kaupunkilaiset päättävät tietyn rahasumman käytöstä. Kaupunki osoittaisi tähän rahaa ja kaupunkilaiset suunnittelevat ja päättävät, mitä sillä tehdään.

Hyvin toteutuessaan tämä lisäisi kaupunkilaisten aktiivisuutta ja kiinnostusta yhteisten asioiden hoitoon ja auttaisi käyttämään verovaroja tehokkaasti oikeisiin kohteisiin.

Toimintatapa ei ole kovin yleisesti käytössä Suomessa, eikä varsinkaan Etelä-Pohjanmaalla. Sen toteuttamiseksi ei ole olemassa tarkasti määriteltyä mallia, vaan voimme luoda aivan oman Alavuden toimintatavan. Mielestäni ideointivaiheeseen kannattaisi ottaa mukaan kaikki iästä riippumatta. Myös toteutettavien ideoiden äänestysvaiheeseen voitaisiin ottaa niitäkin, jotka eivät vielä pääse äänestämään varsinaisissa vaaleissa ja sitä kautta päättämään kaupungin rahojen käytöstä.

Alavudella rahasumma voisi aluksi olla vaikkapa 10 000 euroa vuodessa, mutta mikäli kaupunkilaiset innostuvat tuottamaan hyviä ja toteuttamiskelpoisia ideoita, summaa voidaan myöhemmin nostaa.

Kaupunki haluaa kuulla asukkaitaan ja tehdä rohkeita ratkaisuja tulevaisuuden turvaamiseksi. Osallistavalla budjetoinnilla voisimme saada näkyville ja toteutettavaksi aivan uudenlaisia ideoita.

Paula Perälampi

Keskusta

Alavus