Kuntavaalit 2021: Cityvihreyteni kellastuneet lehdet

Muutin kaksi vuotta sitten Tampereelta Ähtäriin, sitä ennen mökkeilin täällä. Luonnonsuojelu ja muut vihreät arvot ovat olleet minulle tärkeitä, joten olenkin ihmetyksellä seurannut niiden hiipumista. Pilkuntarkka omien ympäristöperiaatteiden noudattaminen on vähentynyt, mikä on tosin myös huojentavaa.

Lapsiperheen elämä on kiireistä. Olisiko siinä syy, että ei ehdi toteuttaa kierrätyskutsumustaan? En rassaa jokaisesta roskiin menevästä leluautosta akseleita metallinkeräykseen ja ruokahävikkiä syntyy. Ylipäätään kaikenlaista muovitavaraa on nurkat väärällään ja onpa saattanut mennä paristojakin roskiin lelujen mukana.

Ympäristön mielipiteet vaikuttavat. Ihminen mukautuu ympäristöönsä, se on lajimme selviämisen perusta. Jos joku esittää hyvin perustellun mielipiteen, siitä voi olla kannattavaa ottaa oppia.

Maaseudun asukkailla on tutkitusti vähemmän vihreät periaatteet kuin kaupunkilaisilla. Monen toimeentulo tulee suoraan alkutuotannosta, joten luonnon käytön rajaaminen lyö kapuloita rattaisiin. Liikkuminen maaseudulla on myös vaikeaa toteuttaa ekologisesti. Kaupungissa taas hämmästelin jäykästi aikataulussaan kulkevia, lähes tyhjiä linja-autoja.

Aamulla katsoin ulos ikkunasta ja minua tervehti keväinen metsämaisema. Kokemus olisi ollut erilainen kaupungin keskustassa. Olisi näkynyt vain rakennettua ympäristöä: asfalttia, betonia, liikennemerkkejä, hoidettuja viheralueita ja sen sellaista.

On helppoa ymmärtää ns. cityvihreyttä tässä valossa. Jos joka päivä vietämme aikaamme rakennetussa ympäristössä, se muistuttaa meitä ihmisen ylivoimasta luontoa vastaan. Vähin mitä voimme tehdä hyvittääksemme tämän, on toimia ekologisesti.

Jos taas joka päivä on oikean luonnon ympäröimä, sen pahoinvointia ei aina tule ajatelleeksi. Hakkuuaukon näkeminen saattaa riipaista, mutta onhan toisella puolella polkua lisää metsää.

Mukavia, keväisiä retkeilypäiviä kaikille Ähtärinjärven rantakuntalaisille.

Perttu Moisio

Kuntavaaliehdokas (kesk.)

Ähtäri