Kuka turvaa kuntalaisen kotirauhan Ähtärissä?

Kun on kuukausikaupalla kärsinyt kotihäirinnästä, muun muassa kolmesta murtautumisesta kotiin, ovien, seinien ja ikkunoiden loputtomasta hakkaamisesta, viidakkoveitsimiehen tuijotuksesta makuuhuoneen ikkunasta, epämääräisten tyyppien uhkaavasta kyräilystä ja juoksentelusta talon ympärillä sekä tulentekoyrityksistä pihassa, haave kotirauhasta tuntuu vielä kaukaiselta, vaikkakin ”jo” pari viikkoa on ollut rauhallista.

Edelleen ilmassa leijuu liian paljon kysymyksiä, joihin en saa vastauksia viranomaisilta. Kuka ja mikä taho on vastuussa kuntalaisen kotirauhan säilyttämisestä?

Nyt 2,5 vuoden sairaalahelvetin jälkeen vastassa oli vielä kotihelvetti, vaikka kotiutumisen piti olla iloinen asia.

Entä kuinka kunta huolehtii virallisten avustajien työturvallisuudesta ihmisen kotona?

Kotihoidosta käydään pareittain, mutta henkilökohtainen avustaja on joutunut pärjäämään yksin. Hän on koko kevään joutunut juoksemaan pesäpallomailan kanssa häiritsijöiden perään henkensä kaupalla. Toistaiseksi viimeisellä kerralla avustaja juoksi veitsellä varustautuneen häirikön perään.

Sosiaalitoimi antaa päihdekuntoutujien valua muualta Suomesta Ähtäriin keskustan palveluasunnoille, mutta ei valvo heitä tai ohjaa tarvittavaan hoitoon, eikä siis vastaa seurauksista.

Katukuvaan on viime kuukausina ilmestynyt useita narkkarikatseisia arveluttavia tyyppejä häiritsemään koko kylää. Poliisi ei tee kaikkea, vaikka heidän käsissään on kansalaisten ja kuntalaisten turvallisuus.

Ilmeisesti puolustuskyvytöntä pyörätuoliin kahlittua ei kannatakaan suojella, eikä tarvitse, vaikka inhimillisesti ajatellen erityisen suojelun tarve on moninkertainen.

Kiitos kuitenkin sadoille ähtäriläisille, jotka aina ohi mennessään ovat tarkkailleet tonttiani roistojen kiinnisaanti mielessään ja pohjaton tuska sydämessään tilanteestani ilman kotirauhaa ja sen turvaamista!

Kristiina Toikko,

pyörätuolikansalainen