Kommentteja Paukkusen valtuustopakinaan

Hyvä, että asioista kirjoitellaan lehtiin ja muualle someen, mutta aina olisi oltava tarkkana, kun kirjoitetaan kaikkia kuntalaisia koskevista asioista. Aina olisi hyvä ilmaista selkeästi se, koska on kyse fakta-asiasta ja koska omasta mielipiteestä.

Viime torstain lehdessä Paukkunen kirjoitti 11. kesäkuuta valtuustossa käsitellyistä asioista muun muassa seuraavaa: ”Kyllä riitti puhetta ja monenlaista mielipidettä tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta vuodelta 2017. Ja vaikka hallitus saattoi sen ainoastaan tiedoksi valtuustolle, otti puheenjohtaja oikeudekseen nuijia se hyväksytyksi. Ei valtuustolla ole toimivaltaa muuttaa, hylätä eikä hyväksyä tarkastuslautakunnan kertomusta, se saatetaan ainostaan valtuustolle tiedoksi. No sattuuhan sitä.”

Valtuutettu Paukkunen taisi tuossa kohtaa kokousta vähän torkahtaa, sillä tuossa kirjoituksessa on monta asiaa väärin. Ensinnäkin tarkastuslautakunta saattaa arviointikertomuksen tiedoksi hallitukselle ja esittää valtuustolle, että tarkastuslautakunnan arviointikertomus merkitään tiedoksi ja toimitetaan tulosryhmille huomioitavaksi päätöksenteon valmistelussa. Hallitus puolestaan merkitsee arviointikertomuksen vain tiedoksi ja saattaa sen valtuustolle tiedoksi tarkastuslautakunnan esittämällä tavalla.

En siis puheenjohtajana nuijinut arviointikertomusta hyväksytyksi, kuten Paukkunen väittää, vaan valtuusto hyväksyi johdollani tarkastuslautakunnan esityksen. Esitys pitää sisällään arviointikertomuksen merkinnän valtuustolle tiedoksi, ja että se toimitetaan tulosryhmille huomioitavaksi päätöksenteon valmistelussa.

Jos Paukkunen oli terävänä viime hallituksen kokouksessa 18. kesäkuuta, niin hän varmaan huomasi, että hallitus päätti laittaa täytäntöön valtuuston 11. kesäkuuta päättämät asiat, joiden joukossa oli muun muassa valtuuston ”§17 Arviontikertomus vuodelta 2017 toimialoille toimenpiteitä varten.”

Paukkunen kirjoittaa myös että: ”Myös vuoden 2017 tilinpäätöksen käsittelyssä puhetta riitti paljon päätösehdotuksen vierestä. Hyväksyttävänä oli – – – keskustelu rönsyili paljolti ihan jossain muussa kuin päätettävissä asioissa – – – mutta kyllä valtuuston kokouksissa olisi syytä pitäytyä päätösehdotuksen mukaisissa asioissa ja ohjata sekä pitää keskustelu niissä.”

No, tuohan on selkeästi mielipideasia. Tilinpäätöstä käsiteltäessä, luin päätösehdotuksen ja avasin asiasta yleiskeskustelun. Tämä siksi, että halusin kuulostella, tuleeko mihinkään asiakohtaan mitään ehdotuksesta poikkeavaa kommenttia tai esitystä. Koska ei tullut, niin päätin kopauttaa päätösehdotuksen yhdellä kertaa hyväksytyksi. Keskustelu kieltämättä rönsyili melkoisesti, mutta pääasiassa asiat liittyivät kaupungin varojen käyttöön. Tässä tapauksessa, kun aihe oli laaja ja kokousta ei tarpeettomasti eikä tahallisesti pitkitetty, annoin valtuutettujen puhua vapaasti. Kiirettä meillä ei ollut mihinkään. Mielestäni asioista on aina hyvä puhua.

Hauskaa kesää kaikille kaupunkilaisille! Rysköillä tavataan!

Jari Kortesmäki

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (Kok.)