Kenen sukua?

Sukututkimus on suosittua, siksi nämä rivit kirjoitan.

Viron vapaussotaan osallistui lähes 4000 suomalaista vuosina 1918–20. Heistä 172 joutui sotasurman uhriksi.

Kaksi virolaista tutkijaa, Ain Krillo ja Mati Krauss ovat julkaisseet teoksen Suomalaisten sotasurmat Viron vapaussodassa.

Matrikkelista löytyy nimi: Kortesmaa Viljo Henrik, syntynyt Kuortaneella 22.19.99. Eli 1918 Lapualla. Työmies. Kuului Pohjan Pojat -rykmenttiin. Karun kartanon luona Võrunmaalla joutui haavoittuneena vihollisen käsin, hänet surmattiin 15.2.1919. Haudattiin Helsingin vanhan kirkkopuiston Vironkävijöiden hautaan. Nimi muistomerkissä.

Lapuan Tuomiokirkon pihassa olevassa vapaussodassa hänen nimensä on kirjoitettu Kortemaa. Virolaisen kunniamerkin hän on saanut Kortesmaa nimellä.

Vilho Henrik oli kuollessaan 19-vuotias työmies. Virolaisen arvostavat hänen uhriaan, sillä suomalaisen nimi löytyy merkittävistä paikoista: Valgan luterilaisen kirkon ulkoseinällä on Pohjan Poikien kaatuneet. Torin kirkko Pärnumaalla on virolaisten valakirkko, upseerit ja poliisit vannovat siellä valan. Kirkossa on suomalaisten muistotaulu. Tarton rautatieaseman lähellä EÜS talo. Siellä allekirjoitettiin Suomen ja Neuvosto-Venäjän rauhansopimus 1920. Heikki Kortesmaa on läsnä suomalaisten muistotaulussa.

Nuoren soturin sukulaiset, lähtekään kulkemaan Viron vapauden puolesta kaatuneen jalanjälkiä.

Pentti Kangasluoma, Lapua

Kriisinhallintaveteraani